Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

VN ROEPT INTERNATIONAL DAY OF PLAY UIT!

IDOP - Hero Image - with gradient

JAARLIJKS DE KRACHT VAN SPELEN VIEREN

Op 25 maart kondigden de Verenigde Naties aan dat vanaf nu 11 juni elk jaar de International Day of Play wordt gevierd! Dat is super belangrijk, want daarmee wordt de kracht van spelen wereldwijd erkend. En die kracht zetten wij bij Right To Play al bijna 25 jaar in om kinderen fysiek en mentaal sterker te maken.

Right To Play is al een hele lange tijd samen met coalitiepartners bezig om deze dag in te voeren. Samen met onze coalitiepartners willen we het belang en de kracht van spelen wereldwijd erkend zien. Want spelen is van levensbelang voor kinderen, en voor iedereen.

Dus: vanaf 11 juni dit jaar vieren we wereldwijd de kracht van spelen met miljoenen kinderen, ouders, leerkrachten, partners, coaches en beleidsmakers.

Hiervoor zetten we de kracht van spelen in: een van de belangrijkste onderdelen in de ontwikkeling van een kind. Door te spelen maken kinderen de meest essentiële vaardigheden eigen. Zo doorbreken zij barrières en krijgen zij de kansen die ieder kind verdient, op school en in het leven

SPELEN VOOR IMPACT

Uit onderzoek onder meer dan 25.000 kinderen in 36 landen blijkt dat maar liefst 73% van de kinderen niet gelooft dat volwassenen spelen serieus nemen en ook niet hoe het hen kan helpen bij het leren.

Right To Play is al bijna 25 jaar wereldwijd leider op het gebied van spelend leren en het inzetten van de kracht van spelen om kinderen fysiek en mentaal sterker te maken.

We bereiken elk jaar miljoenen kinderen die opgroeien in moeilijke omstandigheden en helpen hen om op school te blijven en hun diploma te halen, uitbuiting te weerstaan, vooroordelen te overwinnen, ziektes te voorkomen en te leren omgaan met de trauma’s van oorlog en ontheemding.

“Spelen is niet voor niets een kinderrecht. Het is van levensbelang." - Marjanne van der Helm, directeur Right To Play Nederland


Spelen is een kinderrecht

"Door te spelen ontdekken kinderen de wereld, leren ze samen te werken, werken ze aan hun zelfvertrouwen en ontwikkelen ze zich door te leren," zegt Susan McIsaac, CEO van Right To Play International. "Al bijna 25 jaar zet Right To Play de kracht van spelen in om miljoenen kinderen te beschermen, te helpen met trauma’s om te gaan en hen te laten leren.”

“Spelen is niet voor niets een kinderrecht. Het is van levensbelang. Ik gun het kinderen zo om te spelen, juist ook de kinderen in onze programmalanden, waar armoede en geweld aan de orde van de dag zijn. Kinderen spelen om te leren, maar ook om hun zorgen te vergeten. Om écht kind te zijn. Het maakt je hart lichter, het verbetert relaties met de mensen om je heen.” - zegt Marjanne van der Helm, directeur Right To Play Nederland

Samen de kracht van spelen doorgeven

De campagne voor de International Day of Play is een initiatief van The LEGO Group en The LEGO Foundation, in samenwerking met Right To Play, ADEA, Arup, BRAC, Change X, Concerned for Working Children, Eurochild, Hasbro, INGKA, International Play Association, IRC, KidZania, Mattel, NIKE, inc., PEDAL, Plan International, Save the Children en Sesame Workshop. De campagne werd geleid door een kerngroep van VN-lidstaten - Vietnam, El Salvador, Bulgarije, Jamaica, Kenia en Luxemburg. We zijn er trots op dat we een van de oprichters zijn en samenwerken met partners om wereldwijd legitimiteit te geven aan wat kinderen altijd al hebben geweten: dat spelen van levensbelang is.

Nu is er wereldwijd een dag in het jaar die het belang van spelen viert. Zo zorgen we ervoor dat er meer tijd en meer ruimte is om beter te spelen. Zo garanderen we dat ieder kind – met een lach - beter en leuker leert!