Wat doet Right To Play?

Right To Play is een internationale organisatie die de kracht van spelen inzet om het leven van kinderen die opgroeien in uitdagende omstandigheden te verbeteren. De organisatie is actief in 15 landen in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In deze landen hebben kinderen vaak te maken met geweld, uitbuiting en armoede. Met een unieke spelend-leren aanpak draagt de organisatie bij aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. Right To Play bereikt jaarlijks 1,52 miljoen kinderen in de leeftijd van 4-18 jaar.

Waarom de focus op spelen?

Spelenderwijs leren kinderen van alles. Ze leren bijvoorbeeld samen werken en problemen op te lossen. Als kinderen spelen zijn ze vaak ook even vrij van angst en geweld. Ze zijn vrij om te zijn wie ze willen zijn en ze leren omgaan met emoties. Allemaal dingen die kinderen thuis, op school en in de omgeving waar ze opgroeien hard nodig hebben. In Nederland maar juist ook in bijvoorbeeld een land waar veel armoede is en kinderarbeid veel voorkomt. Of in een land waar kinderen wonen die zijn gevlucht voor oorlog. Dan geeft spelen deze kinderen mogelijkheden om houvast te vinden op een plek met waar maar weinig toekomstperspectief is.

Waar werkt Right To Play? En waarom daar?

Right To Play werkt in 15 landen in Azie, Afrika en het Midden-Oosten. Bekijk de kaart
Dit zijn allemaal landen waar kinderen te maken hebben met armoede, ziekte, uitbuiting, oorlog en geweld. In Libanon wonen bijvoorbeeld heel veel Syrisch kinderen die gevlucht zijn voor de oorlog in hun eigen land, in Pakistan hebben veel kinderen te maken met kinderarbeid of kindhuwelijk, in Ghana of Rwanda zijn er heel veel kinderen die opgroeien in extreme armoede en te maken hebben met gevaarlijke ziektes als Malaria.

Heeft Right To Play speciale speelplekken voor kinderen?

Nee. Right To Play werkt altijd op reeds bestaande plekken waar kinderen kunnen spelen. Zoals scholen, in buurthuizen, een veilig veldje in het dorp of in het vluchtelingenkamp. Hier worden elke week speelactiviteiten georganiseerd op een vast tijdstip en op een vaste plek.

Hoe zet Right To Play spelen in?

In de speelactiviteiten worden vier spelvormen ingezet:

 • Sport – want dit verbetert de conditie van kinderen en is goed voor hun zelfvertrouwen. Het leert kinderen winnen, verliezen en spelen in een team.
 • Creatief spelen – omdat het zorgt voor zelfexpressie door het inzetten van dans, drama en muziek. Het zorgt ervoor dat kinderen met elkaar en hun omgeving in dialoog gaan.
 • Vrij spelen – geeft kinderen ruimte om zelf te ondernemen en problemen op te lossen in een veilige speelomgeving.
 • Educatief spelen - omdat het kinderen laat zien dat leren leuk is door lesprogramma’s op een creatieve en actieve manier aan te bieden.

De speelprogramma’s dragen bij aan positieve verandering op het gebied van onderwijs, gelijkheid, gezondheid, bescherming en samenleven.

 • Onderwijs - Spelenderwijs leert Right To Play kinderen en hun ouders of verzorgers dat naar school gaan belangrijk en vooral leuk is.
 • Gelijkheid - Spelenderwijs leert Right To Play kinderen over gelijke rechten voor jongens en voor meisjes.
 • Gezondheid - Spelenderwijs leren we kinderen over serieuze zaken als ziektepreventie.
 • Bescherming - Spelenderwijs leren we kinderen zich te wapenen tegen geweld, discriminatie en uitbuiting.
 • Samenleven - Spelenderwijs leren we kinderen over respect voor elkaar en samenwerken.
Hoe kan ik samen met Right To Play de kracht van spelen doorgeven?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Dit is wat je kunt doen:

 1. Doneren via onze donatie pagina. Voor 50 euro laat je een kind een jaar lang meedoen aan onze speelprogramma's.
 2. Kom naar een van onze events zoals de Ultimate Sports Quiz.
 3. Ren mee met de Dam tot Damloop en laat je sponsoren. Of kom in actie op een andere manier.
 4. Word vrijwilliger en help op een van onze events. Bij interesse neem contact op via events@righttoplay.nl
 5. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief onderaan deze pagina.
 6. Volg ons op Facebook, Instagram en andere social media kanalen en like en deel onze berichten.

Als bedrijf kun je business partner worden van Right To Play. Ontdek wat dat inhoudt