Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

DE IMPACT VAN SPELEN OP MENTAAL WELZIJN

PSS Policy Brief 5.jpg

Voor veel kinderen is een crisis het nieuwe normaal.

Rampen, conflicten en vluchten hebben een enorme emotionele impact op het leven van kinderen en hun families. Deze stress situaties kunnen de ontwikkeling van de hersenen en het leervermogen van een kind belemmeren, en uiteindelijk hun toekomst beperken.

Gelukkig hebben we de oplossing: spelen! Spelen is een van de meest krachtige elementen in het leven van een kind, en een van de meest effectieve manieren om het mentale welzijn van kinderen te verbeteren.

2 boys smiling in Lebanon

MENTAAL WELZIJN VERBETEREN DOOR SPELEN

Psychosociale support is cruciaal voor mentaal welzijn en leren. Dat weten ouders en opvoeders al jaren, en wordt nu ook bevestigd door onderzoek in de neurowetenschap. Right To Play zet al meer dan 20 jaar de kracht van spelen in om de fysieke en mentale gezondheid van kinderen te ondersteunen. We doen dit in zowel ontwikkelings- als humanitaire contexten, op de meest uitdagende plekken wereldwijd. Zo kunnen kinderen – ook als er geen geestelijke gezondheidszorg aanwezig is – emotioneel weerbaarder worden.

Spelen beschermt kinderen tegen langdurige psychologische gevolgen van trauma, verdriet en isolement. Het voorkomt dat mentale problemen verergeren en spelen helpt kinderen zich emotioneel, sociaal en cognitief te blijven ontwikkelen. Zélfs in de meest moeilijke situaties.

Met de inzet van onze spelend-leren methode – gebaseerd op psychosociale methodieken - creëren we een veilige en stimulerende omgeving voor getraumatiseerde kinderen. Door verschillende vormen van spelen zoals sport, kunst, spel en muziek, kunnen kinderen beter omgaan met emoties als verdriet, verlies, zorgen en angst. Als kinderen de ruimte krijgen om hun trauma’s te verwerken en hun emoties te uiten, kunnen ze leren en zich ontwikkelen.

Psychosociale support is dus cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen. Toch is het nog steeds een van de meest ondergefinancierde gebieden van humanitaire hulp. Right To Play's nieuwe rapport geeft aanbevelingen voor hoe donoren, regeringen hier en regeringen daar hun impact op onderwijs kunnen vergroten door te investeren in psychosociale support. En het laat de kracht van spelen hierin zien, ook in noodsituaties. Right To Play vindt dat alle kinderen recht hebben op onderwijs, gezondheid, welzijn en spelen.

PSS Policy Brief - Ghana - Web Image 2.jpg