Spelen is van levensbelang tijdens Corona crisis

Handwashing - Hero Image 3

Het COVID-19 virus heeft de wereld in zijn greep. Ook op plekken waar Right To Play sport- en speelprogramma’s organiseert. Hier werken we met hele kwetsbare kinderen die enorm vatbaar zijn voor de gevolgen van een crisis als deze. Elk land waar we werken is op een andere manier getroffen, maar onze prioriteiten zijn overal gelijk: de kinderen en medewerkers in onze programma’s veilig en gezond houden. En we blijven ons werk voortzetten daar waar kan. Want spelen is van levensbelang.

Veilig en gezond

Right To Play speelt een cruciale rol in het sterker, veilig en gezond houden van kinderen in onze programma’s, maar ook daarbuiten. Juist omdat onze unieke aanpak zich al eerder heeft bewezen in vergelijkbare situaties zoals tijdens de Ebola uitbraak in Liberia in 2014. Spelenderwijs leerden we kinderen toen hoe ze zichzelf en hun familie extra konden beschermen tegen deze gevaarlijke ziekte. Zo ontwikkelden we leuke spelletjes waarmee de kinderen ontdekten hoe ze door hun handen goed te wassen verdere besmetting konden voorkomen. Maar ook hoe hun sociale interactie met vriendjes, vriendinnetjes en volwassenen aan te passen.

Doorgaan met spelen

We werken er hard aan om nu hetzelfde te doen. Onze programma’s passen we aan door nog meer spelletjes te introduceren die kinderen de kennis en vaardigen biedt om zichzelf veilig en gezond te houden en zo de verspreiding van COVID-19 virus helpen te voorkomen.

Handwashing - Hero Image 1

De realiteit verandert echter dagelijks en daarmee ook de uitdagingen die op ons pad komen. Wij doen er in ieder geval alles aan om onze programma’s waar mogelijk voort te zetten. Per dag en per land bekijken we de situatie en spelen daar op in. Bijvoorbeeld door alternatieve manieren te ontwikkelen om zoveel mogelijk kinderen te bereiken als fysiek samenkomen in grote groepen gevaarlijk is. Hierbij bouwen we voort op de expertise die we als Right To Play in de afgelopen 20 jaar hebben opgebouwd.

Huidige stand van zaken

Op dit moment zijn vanwege de social distancing restricties bijna al onze speelprogramma’s met grote groepen kinderen niet mogelijk. Daarom bieden we ons werk op een andere manier aan, bijvoorbeeld via lokale tv- en radiostations. Ook ontwikkelen we speciale “speelkaarten” met instructies voor ouders en verzorgers om thuis al spelenderwijs kinderen fysiek en mentaal fit te houden. Zo delen we toch zoveel mogelijk kennis en vaardigen zodat kinderen zichzelf veilig en gezond kunnen houden en we samen de verspreiding van het COVID-19 virus kunnen inperken.

speelkaart voorbeeld

Via onze kanalen blijven we updates delen. Meld je aan voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook, LinkedIn en/of Instagram om op de hoogte te blijven.

Regelmatig en goed je handen wassen is één van de belangrijkste manieren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bekijk het “handen-was” spel dat we met de kinderen in onze programma’s doen en doe vanuit huis ook mee!