Maak van handen wassen een spelletje

Washing Hands - Tw crop - SEO override image 1

Al 20 jaar zet Right To Play wereldwijd de kracht van spelen in voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs leren we ze onder andere over hun eigen gezondheid. Ook op dit moment zetten we spelen in om jonge kinderen in onze programma’s te leren hoe ze er zelf voor kunnen zorgen dat het Corona virus zich minder snel kan verspreiden. Bijvoorbeeld door goed en regelmatig handen te wassen. Doe je voordeel ermee en maak ook thuis met jouw kinderen van handen wassen een spelletje.

Het ‘Was je handen’ lied

Op de melodie van Vader Jakob leren we de kinderen het volgende liedje:

Was je handen (wrijf je handen op elkaar)
Was je handen (wrijf je handen op elkaar)
Met wat zeep (wrijf je vingers en je handen op elkaar)
Met wat zeep (wrijf je handen op elkaar)
Als je dat niet doet nu (met je vinger wijzen en heen en weer gaan)
Als je dat niet doet nu (met je vinger wijzen en heen en weer gaan)
Dan word je ziek (hoestgebaar in je ellenboog)
Dan word je ziek (hoestgebaar in je ellenboog)

Door te zingen met gebaren wordt handen wassen een leuke aangelegenheid en onthouden kinderen hoe ze dat het beste moeten doen. Een bijkomend voordeel: zo houd je de 20 seconden die nodig zijn om je handen echt goed te wassen goed vol!

Het liedje is snel aangeleerd. Wij doen dat zo:
1. Zing het liedje een keer voor
2. Zing een zin en laat de kind(eren) het herhalen
3. Zing het lied minstens twee keer samen.
En vergeet de handgebaren niet voor te doen en te oefenen.

Normaal gesproken verdelen wij dan de groep in kleine groepjes van 6-8 kinderen. Want bij het liedje hoort een spel. Wij noemen het ook wel de Reflect – Connect – Apply methode waarbij we aan het einde van een speelactiviteit samen met de kinderen terug kijken op de ervaring van het spel (Reflect), zoeken naar herkenning en aanknoping bij het dagelijkse leven (Connect) en bekijken hoe ze wat ze geleerd hebben in de praktijk kunnen brengen (Apply). Dit levert waardevolle leermomenten op.

Zo doen we dat bij het handen was spel

Iedere groep gaat in een kring zitten en krijgt 1 stuk zeep. Het stuk zeep geven ze aan elkaar door – met de klok mee - en tegelijkertijd zingen ze het lied. Het kind dat de zeep in handen krijgt zodra het liedje is afgelopen, moet opstaan, een rondje rennen om de kring en weer gaan zitten op zijn of haar plek. Variaties doen we ook met twee stukken zeep.

Alle kinderen komen aan de beurt. Daarna gaan we het gesprek aan met de groep waarom het belangrijk is om je handen te wassen, wat hoor je in het liedje? En ook praten we verder over het onderwerp met vragen als:
- kent iemand ziekten die je kunt krijgen als je je handen niet wast?
- kan iemand laten zien hoe je je handen wast met zeep?
- wat doe je om te weten of je je handen goed hebt gewassen?
- wanneer was je je handen?

De laatste stap in onze aanpak is dat we ook kijken hoe kinderen het kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. Want wanneer ga jij nu je handen wassen? En wat kunnen we samen bedenken zodat we onthouden dat we altijd onze handen moeten wassen? Je zult verbaasd zijn waarmee kinderen zelf allemaal komen!