Olympisch kampioen Anna van der Breggen lanceert 'Power To Pedals' in Rwanda
Olympisch en meervoudig wereldkampioen Anna van der Breggen gaf dit weekend de aftrap voor Power To Pedals in Rwanda. Power To Pedals is een project van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU), de Nederlandse Ambassade in Rwanda en organisatie Right To Play met het doel om meer meisjes op de fiets te krijgen. Meer meisjes op de fiets is belangrijk voor de drie samenwerkende organisaties: niet alleen om het vrouwenwielrennen te promoten, maar vooral omdat fietsen op sommige plekken in de wereld het verschil kan maken. Zo’n plek is Rwanda, het land waar in september 2025 het WK Wielrennen plaatsvindt, voor het eerst op het Afrikaanse continent.
30 november: de kick-off met Anna van der Breggen en Marijn de Vries
De aftrap van Power To Pedals vond afgelopen zaterdag - 30 november 2024 - in Bugasera (Rwanda) plaats. Olympisch en meervoudig wereldkampioen Anna van der Breggen gaf de officiële aftrap voor het project samen met voormalig profrenner Marijn de Vries, technisch directeur van de KNWU Wilbert Broekhuizen en bondscoach van het Nederlands herenteam Koos Moerenhout. De groep Nederlanders stapte in Rwanda op de fiets voor een clinic met het Bugesera Cycling Team, dat grotendeels bestaat uit Rwandese jongeren.
Voor de Rwandese Aline (19) veranderde er veel toen zij mee ging fietsen met het Bugesera Cycling Team. Het gaf haar de kans om in de weekenden niet op het land te hoeven werken, maar te bouwen aan haar eigen toekomst. Over de kick-off van Power To Pedals: “Het was ontzettend leuk en bijzonder om deze clinic te doen met de Nederlandse wielrenners. Om deel uit te maken van dit project geeft me een mooi doel en het zelfvertrouwen om ook andere meisjes in onze gemeenschap te inspireren dat je groots mag dromen en daarvoor kunt gaan.”
Ook voor Claudine (17) betekent fietsen haar leven. Haar droom om professioneel wielrenster te worden lijkt lange tijd een onbereikbare droom te blijven, maar met een plekje in het Bugsera Cycling Team is ze een stap dichterbij: "Ik droom al sinds mijn 5e over fietsen. Maar een fiets of andere materialen had ik niet. Toen ik mee kon doen bij het Bugesera Cycling Team was dat een enorme kans. Ik ontwikkel mezelf en probeer zoveel mogelijk meisjes uit mijn gemeenschap ook te stimuleren hun dromen na te jagen".
“Fietsen verbindt. Dat is belangrijk, zeker in deze context. Het is mooi dat ‘Power To Pedals’ niet alleen over fietsen gaat, maar dat we meisjes meer meegeven, bijvoorbeeld zelfvertrouwen, goed voor jezelf zorgen en nauw leren samenwerken. Fietsen kan echt het verschil maken om de toekomst van deze jongeren te veranderen.” - Wielrenster Anna van der Breggen
Wat is Power To Pedals?
Power To Pedals is een grootschalig samenwerkingsproject tussen verschillende partners met het doel om Rwandese jongeren – en dan vooral meisjes – handvatten te geven voor een betere toekomst. De KNWU, de Nederlandse Ambassade in Rwanda en Right To Play gaan daarvoor een samenwerking aan van minimaal een jaar.
Een grote rol binnen Power to Pedals is weggelegd voor het Bugesera Cycling Team (BCT). Deze groep Rwandese jongeren in de leeftijd van 12-20 jaar bestaat voor het grootste deel uit meisjes en fietst momenteel al actief het land door om gemeenschappen kennis te laten maken met de fietssport. Het wielerteam streeft ernaar gemeenschappen te mobiliseren en te onderwijzen over belangrijke kwesties zoals gendergelijkheid, eenheid, veerkracht en drugsmisbruik - allemaal door middel van fietsen.
Waarom Power To Pedals?
Sporten en spelen kunnen de sleutel zijn naar een betere toekomst, daar weet Right To Play alles van. Right To Play is sinds 2003 actief in Rwanda met diverse projecten om kinderen door middel van sport en spel een beter toekomstperspectief te geven.
Dat Power To Pedals fietsen combineert met Rwanda is geen toevallige keuze. Van 21-28 september 2025 vindt het WK Wielrennen voor het eerst plaats in het Afrikaanse land. Rwanda blijkt een echt fietsland. Dat wordt meteen duidelijk als je in de hoofdstad Kigali rondkijkt: de fiets en ook de velotaxis – fietstaxi’s – zijn populaire vervoers- en transportmiddelen. Fietsen in ‘het land van de 1000 heuvels’ kan misschien wat uitdagend zijn, maar de infrastructuur is over het algemeen goed en veilig.
Fietsen draagt bij zowel kinderen als volwassenen bij aan een gezonde levensstijl – zowel fysiek als mentaal – maar het gaat verder dan dat. Fietsen is een vaardigheid die makkelijk in groepsverband te organiseren is: het is leuk, duurzaam, gezond en sociaal. De jarenlange ervaring van Right To Play leert dat een sportontwikkelingsprogramma een grote verandering teweeg kan brengen binnen gemeenschappen. Daar profiteren in veel gevallen vooral meisjes van. Een programma heeft een positief effect op gendergelijkheid en vredesontwikkeling. Voor jongeren is fietsen een activiteit waarbij ze met elkaar in contact komen en leren praten over de problemen die hen bezighouden.
Wat doet Right To Play nog meer in Rwanda?
Right To Play is sinds 2003 actief in Rwanda, dat lange tijd worstelde met de gevolgen van oorlog en de genocide. Marjanne van der Helm, directeur Right To Play in Nederland: “Ondanks dat het land alweer vele jaren politiek stabiel is, is het nog altijd in ontwikkeling. Right To Play zet zich actief in om de toegankelijkheid en de kwaliteit van het onderwijs voor kinderen – met name voor meisjes – te verbeteren.”
Naast Power To Pedals organiseert Right To Play ook de Rwanda Cycling Experience in de week van het WK Wielrennen. In zes etappes wordt het Afrikaanse land doorgefietst met maar één doel: geld ophalen voor Right To Play. Wielrenliefhebbers die deelnemen, doen dat niet alleen. De kopgroep wordt gevormd door een flink aantal wielerhelden, waaronder Thomas Dekker, Marijn de Vries en Maarten Tjallingii.
Foto's door: Robert Sanders