Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Hayat houdt vast aan hoop in Ethiopië

Hayat 2.jpg

Hayat behoort tot een van de meer dan 4 miljoen mensen die naar Ethiopië zijn gevlucht vanwege conflict en geweld. Door te spelen, vond ze haar hoop terug en is haar toekomst weer in beweging gezet.

Een groep kinderen in een vluchtelingenkamp in Ethiopië tekent vakjes in het droge zand van een schoolplein. In ieder vakje kan precies één persoon staan. Terwijl iedereen in één van de vakjes gaat staan, vraagt hun leerkracht ze: "Wat is één ding waar je op hoopt?"

De kinderen roepen allerlei dingen: "Een profvoetballer worden!", "Beter worden in wiskunde!". Daarna houdt de leraar, meneer Yesuf, een felblauwe ballon omhoog.

"In ons spel staat deze voor hoop," zegt hij terwijl hij de ballon in de lucht gooit. Als de ballon weer naar de grond komt, moeten de kinderen samenwerken om hem in de lucht te houden, zonder hun vakje te verlaten. Het spel heet Hope Is in the Air. Voor Hayat, een leerling uit groep 6, staat de ballon voor veel dingen, zoals de wens om haar school af te maken.

OP DE VLUCHT

Hayat is een van de meer dan 4 miljoen vluchtelingen voor conflict en geweld. Dat is zowel in eigenlijk land, als vanuit buurlanden als Soedan. Ethiopië is een van de grootste opvanglanden voor vluchtelingen in Afrika.

PLEITEN VOOR HET RECHT OM TE LEREN

Hayat en haar zus Nejat lieten hun huis in District Tongo achter. Ze kwamen getraumatiseerd aan in de gemeenschap en maakten tijdens hun reis heftige gebeurtenissen mee.

"We hadden een zware reis," zegt Nejat. De meisjes reisden dagenlang met hun familie op de motor en te voet door verschrikkelijke omstandigheden. "Hayat zag dingen die ze niet hoorde te zien, zoals geweld en dood. Ik weet zeker dat die slechte beelden haar zijn bijgebleven."

De meisjes lieten ook hun school achter. Hayat keek er naar uit om over te gaan naar de volgende klas. Maar die hoop verloor ze toen ze hun huis moesten verlaten.

"Hayat zag dingen die ze niet hoorde te zien. Ik weet zeker dat die slechte beelden haar zijn bijgebleven." - Nejat, Hayats zus

Hayat was dan ook vastbesloten om naar de lokale school te gaan, waar net de examens aan de gang waren. Ze vertelde haar verhaal aan de directeur, meneer Yesuf.

"Ze was erg volhardend toen ze me vroeg of ze de toets mocht maken," vertelt hij. "Ze vroeg zelfs of ze mijn pen mocht lenen."

Yesuf en de leerkrachten van de school hadden training gekregen van Right To Play in de spelend-leren methode. Op deze manier kunnen ze ontheemde kinderen helpen en kunnen ze de lokale gemeenschap ondersteunen bij de integratie van jonge nieuwkomers. De training werd gegeven als onderdeel van het Building Back Better programma, dat wordt gefinancierd door de LEGO Foundation. Het is gericht op het verbeteren van onderwijs en het mentale welzijn van kinderen in de nasleep van een crisis. In Ethiopië wordt Building Back Better geïmplementeerd in Benishangul-Gumuz, waar meer dan 500.000 intern ontheemden (mensen die binnen de eigen landsgrenzen op de vlucht zijn) en meer dan 70.000 vluchtelingen van conflicten uit buurlanden wonen.

Building Back Better - Ethiopia - Image 1 - Web.jpg
Hayat was vastbesloten om examen te doen op de lokale school.

Via het programma kreeg Hayat schoolbenodigdheden. De spelletjes en lessen hielpen haar om haar leerachterstand in te halen en een begin te maken met een begin te maken met het verwerken van alles wat ze heeft meegemaakt.


LEERKRACHTEN TRAINEN IN DE P.O.W.E.R. OF PLAY

Veel van de spellen die Hayat en haar medeleerlingen spelen, komen uit de Play Opportunities for Wellness and Education Resource (P.O.W.E.R.), een verzameling van 100 open-source spelactiviteiten die het welzijn en de algehele ontwikkeling bevorderen.

P.O.W.E.R. bevat ook activiteiten om de creativiteit, concentratie, geletterdheid en rekenvaardigheid te verbeteren. Dit is essentieel omdat de schoolprestaties van basisschoolleerlingen in Ethiopië achterblijven sinds de corona-pandemie. De impact van spelen in Benishangul-Gumuz is zo opmerkelijk dat het regionale onderwijsbureau hoopt de Right To Play-methodes en P.O.W.E.R.-activiteiten te integreren in het regionale onderwijsprogramma.

Abdulfata, een projectmedewerker in Assosa, vertelt over de manier waarop Right To Play kinderen helpt met naar school gaan en een beter welzijn.


Bij Hope Is in the Air begint het spel opnieuw als de ballon de grond raakt. De leerlingen kunnen zichzelf nieuwe uitdagingen stellen. Dat de kinderen bereid zijn om een uitdagendere ronde te riskeren, betekent dat ze hoop hebben dat ze hun doelen kunnen bereiken.

Hayat gaat iedere dag weer met hoop naar school. Haar favoriete spel heet I Like Math. Het lijkt een beetje op Steen, Papier, Schaar en houdt in dat leerlingen hun vingers ophouden en samenwerken om het totaal aantal cijfers in hun hoofd op te tellen.

Building Back Better - Ethiopia - Image 2 - Web.jpg
Hayat speelt I Like Math met andere kinderen.

"Leren is hier leuk", zegt ze over haar nieuwe school. "Ik word blij van spelletjes spelen”

Hayat droomt ervan om later dokter te worden. Iemand die anderen kan helpen, net zoals haar leraren haar hebben geholpen om met haar trauma om te gaan, erbij te horen en vast te houden aan hoop.

I Like Math maakt deel uit van een collectie van 100 open-source P.O.W.E.R.-spellen die psychosociaal welzijn en de algehele ontwikkeling bevorderen.


Laten we samen de toekomst van nog meer kinderen zoals Hayat weer in beweging zetten. Bekijk hier hoe jij de toekomst van kinderen kunt vrijspelen.

P.O.W.E.R is aangepast voor het programma in Ethiopië als onderdeel van Building Back Better, een initiatief dat van 2022-2023 een reeks nieuwe, op spel gebaseerde interventies wilde testen in Ethiopië, Libanon, Pakistan, Sierra Leone, Tanzania en Oeganda. Het werd mogelijk gemaakt met de steun van de LEGO Foundation.

Lego Foundation logo.jpg