Help kinderen in het Midden-Oosten. Doneer nu →

Nijmeegse studenten in actie voor het goede doel

ragweek-beeld.png

Elk jaar organiseren Nijmeegse studenten allerlei acties om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel. Met als hoogtepunt de RAGweek die vandaag, 8 april, van start gaat. Dit jaar zetten de studenten zich in voor Stichting De Hond Kan De Was Doen en Right to Play. Onze directeur Marije Dippel en Philip Korff de Gidts, voorzitter van Stichting De Hond Kan De Was Doen, reflecteren in een tweegesprek op deze super actie.

Over de RAGweek

De RAGweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarin studenten zich in zetten voor het goede doel. Elk jaar wordt een nationaal en een internationaal doel gekozen. Stichting De Hond Kan De Was Doen is voor 2021 het nationale goede doel, Right to Play het internationale doel. Tijdens de RAGweek worden er allerlei culturele en sportivie activiteiten georganiseerd in samenwerking met tientallen studenten-, studie- en studentensportverenigingen.

ragweek bestuur.jpeg
Acties in het kader van de RAGweek

Normaal gesproken zijn er ook veel acties in en met de horeca. Dat kan dit jaar niet vanwege de lockdown. Dus heeft het bestuur van de RAGweek gezocht naar alternatieven. Zoals het doneren van statiegeld, online challenges, een online borrel, een actie met boekhandel Roelants, waarbij van elke bestelling één euro naar het goede doel gaat, en een actie met museum Het Valkhof in Nijmegen op 16 april.

Officiële start op 8 april

Ondanks de lockdown is er toch een officiële start van de RAGweek op 8 april op de universiteitscampus in Nijmegen. Daarvoor is speciale toestemming verleend door de Radboud Universiteit. Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zal samen met de rector magnificus van de universiteit, de heer Han van Krieken, de RAGweek officieel openen. Bij dit officiële startsein is een klein aantal mensen aanwezig, waaronder vertegenwoordigers van Right to Play en Stichting De Hond Kan De Was Doen.

Ragweek brainstormsessie
Trots op keuze studenten

Zowel Right to Play als Stichting De Hond Kan De Was Doen zijn erg verheugd dat ze zijn uitverkoren tot de goede doelen voor de acties van de Nijmeegse studenten.

Marije Dippel van Right to Play: ‘Het gebeurt vaker dat mensen of groepen mensen iets organiseren om ons te steunen. Voor ons is dat belangrijk, want van belang is om zoveel mogelijk middelen binnen te halen waarmee we zoveel mogelijk kinderen kunnen helpen.Veel kinderen hebben nauwelijks de kans zich te ontwikkelen. Kinderen die gevlucht zijn of in armoede leven, staan elke dag weer voor grote uitdagingen. Als ze spelen, zijn ze even buutvrij. Vrij van angst en ongelijkheid. Ze hebben plezier en krijgen weer toekomstperspectief. Daarom is ons motto: buutvrij voor alle kinderen in de hele wereld', vertelt Marije.

Onderwijs, scholen en leerkrachten zijn in onze projecten zeer belangrijk. Leerkrachten zijn in de meeste gevallen mensen die we ondersteunen. Kinderen die zich op school veilig voelen en daar de ruimte krijgen zich te ontwikkelen, hebben later veel meer kansen op een beter leven. Daarmee doorbreek je de cyclus. We werken bewust samen met lokale mensen want zij kennen de lokale omstandigheden en de culturele aspecten het best. We stellen leerkrachten in staat om coach te worden van kinderen om ze de kans te geven zich te ontwikkelen. ‘Het creëren van plekken waar kinderen vrij kunnen spelen is belangrijk, wij ondersteunen dat bijvoorbeeld met coachingsmethodieken om kinderen te begeleiden. Zelfredzaamheid is belangrijk. Wat dit betreft is dat hetzelfde als bij Stichting De Hond Kan De Was Doen.’

banner-fietsklassieker.jpg

Philip Korff De Gidts van Stichting De Hond Kan De Was Doen beaamt dat volmondig: ‘Wij ondersteunen vooral kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Dat doen we middels het financieren van de opleiding van assistentiehonden. Assistentiehonden kunnen van enorme betekenis zijn. Een goed getrainde hond is niet alleen een maatje, maar zorgt er ook voor dat je een paar keer per dag naar buiten moet. Zo bestrijdt je vereenzaming. Daarnaast is praktische hulp voor mensen van groot belang. Als je in en rolstoel zit en je laat bijvoorbeeld een pen vallen, kan jouw assistentiehond helpen die pen weer op te pakken en aan jou te geven. Daarvoor hoeft niet voortdurend iemand in je buurt te zijn om jou daarbij te hepen. Jouw hond kan je zelfs helpen de was in- of uit de wasmachine te halen. Vandaar onze naam.

Assistentiehonden inzetbaar

Assistentiehonden zijn op vele manieren in te zetten. Ook als epilepsiehond om aanvallen vroegtijdig te herkennen en daarvoor te waarschuwen. Of om mensen met PTSS onder meer te helpen naar buiten te gaan. Mogelijkheden zijn er legio, alleen wordt de functie van een assistentiehond nog veel te weinig herkend en erkend. Ook bij overheden en zorgverzekeraars. Het is vaak een hele struggle voor mensen om hulp voor elkaar te krijgen. Wij zijn vaak hun laatste strohalm. Terwijl wij er van overtuigd zijn dat het inzetten van een assistentiehond op termijn vele malen goedkoper is dan voortdurend hulpverleners in te schakelen. Om deze redenen zetten we ons in voor de inzet van zoveel mogelijk assistentiehonden. Wij financieren de teamtraining van mens en hond via gecertificeerde opleidingsinstituten. Zoals altijd is de wachtlijst veel groter dan onze mogelijkheden en daarom ze we erg blij met het initiatief van de RAGweek. Laten we hopen dat er ondanks de coronamaatregelen zoveel mogelijk geld wordt ingezameld.’

Betere toekomst voor jonge mensen

Ook Marije Dippel hoopt daarop: ‘Ik word altijd erg blij van dit soort initiatieven, zeker van jonge mensen. Kennelijk spreekt het hen erg aan waarvoor Stichting De Hond Kan De Was Doen en Right to Play zich inzetten. Jonge mensen een betere toekomst te geven: elders in de wereld, maar ook in Nederland. Daar gaat het om.’

Help mee en steun de fantastische actie van de Nijmeegse studenten!