2020 was een bijzonder jaar. Een jaar waarin we stil stonden bij ons 20-jarig bestaan. Maar ook een jaar waar het Corona-virus de overhand kreeg. In ons jaarverslag reflecteren we op beiden. Allereerst door verhalen te delen van alumni Aissa uit Mali, en Gilbert uit Rwanda. Het is enorm inspirerend om te lezen welke rol Right To Play heeft gespeeld in hun leven en waar ze terecht zijn gekomen. Daarnaast blikken we terug op wat we in een jaar vol lockdowns hebben bereikt, mede dankzij de steun van al die mensen die Right To Play een warm hart toedragen.

2020 in vogelvlucht

Dankzij jouw steun hebben we in 2020 meer dan 2,3 miljoen kinderen kunnen bereiken. Door Corona hebben de activiteiten niet in groepsverband plaats gevonden, maar was het contact met de kinderen persoonlijk via digitale sessies, video of thuisbegeleiding op een veilige 1,5 meter afstand. We hebben 2,5 miljoen leerkrachten, coaches, ouders en verzorgers betrokken via online workshops, trainingen en virtuele ondersteuningsgroepen. We bereikten ook 11,2 miljoen kinderen middels interactieve radio- en televisieprogramma’s waar onze spelend-leren methode centraal stond.

AR2020 - Landing Page - Image 1 - Web.jpg
Onze Corona-aanpak

Het Corona-virus en de bijbehorende lockdowns hadden afgelopen jaar een enorme impact op ons werk. We moesten onze programma’s omzetten naar het bieden van hulp op afstand. Dankzij jouw blijvende steun konden we in Ghana, Mali en Oeganda bijvoorbeeld via de lokale radio kinderen voorlichting geven over het belang van handen wassen. In Libanon integreerden we onze spelend-leren methode in het nationaal tv-programma Puzzle TV om ervoor te zorgen dat kinderen mentaal en fysiek fit bleven. En in Mozambique konden kinderen blijven leren door middel van Teleschool programma’s die we in samenwerking met de overheid hebben opgezet.

AR2020 - Landing Page - Image 2.jpg
Spelen is Goud waard

2020 zou een gouden jaar zijn met aandacht voor de Olympische Zomerspelen en ons 20-jarig bestaan. Helaas gooide COVID-19 roet in het eten. Dat nam niet weg dat we voor goud gingen. Right To Play vindt spelen namelijk altijd goud waard en dat onderstreepten onze ambassadeurs Diggy Dex, Eva de Goede, Hugo Kennis en Sari van Veenendaal! Ook alumni Aissa uit Mali en Gilbert uit Rwanda vertelden hoeveel impact onze sport- en speelactiviteiten op hun leven heeft gehad. En zo werd het toch nog een jaar met een gouden randje.

youtubethumbnail-eva-de-goede.jpg
Right To Play in Nederland

Partners, actievoerders, ambassadeurs en vrijwilligers zijn een onmisbare aanvulling op ons vaste team van medewerkers. Ze ondersteunen ons werk onder andere via ludieke acties voor Right To Play. Ook in 2020 zijn er verschillende online quizes, verjaardagsacties en zogenaamde PLAY breaks georganiseerd. En allemaal met maar een doel: kinderen wereldwijd spelend laten leren!

Een greep uit deze inspirerende acties:

  • 898 online teams, 80 uitdagende vragen, 1 sportieve live gast, twee geweldige hosts en een mooie opbrengst voor Right To Play. De eerste online sportquiz van Upbeatles voor Right To Play was een succes!
  • Jarig zijn in 2020 was anders dan anders. Onze ambassadeur TV kok en Expeditie Robinson Winnaar Hugo Kennis wist er een goed feestje van te maken. Hij riep Nederland op om in plaats van cadeautjes een donatie te vragen voor Right To Play. En dat hebben we gemerkt: veel verjaardagen werden goed gevierd.
  • Een aantal bekende ambassadeurs bedachten met ons online Play Breaks. Zo deelden zwemmer Kyle Stolk, sportverslaggever Jeroen Stekelenburg en skeleton atleet Akwasi Frimpong speeltips. Zodat we ook in Nederland tijdens de lockdown fysiek en mentaal fit konden blijven.
  • De Dam tot Damloop organiseerde een @home edition die een groot succes werd, ook dankzij Anouk Vetter en Maartje Bregman als aanvoerders van Team Right To Play.

Dank aan alle supporters voor de trouwe steun!

AR2020 - Landing Page - Image 1.jpg