Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Ontmoet Power lady Aissa uit Mali

Aissa - Mali Story - Image 1 - Web Hero - New Crop

Viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss richtte in 2000 Right To Play op. In 20 jaar tijd is Right To Play uitgegroeid tot dé internationale organisatie waar speelprogramma’s voor positieve verandering in het leven van miljoenen kinderen zorgt. Zo ook voor de nu 26-jarige Aissa uit Mali. Twaalf jaar geleden hielp Right To Play haar. Nu runt deze power lady haar eigen organisatie die opkomt voor de rechten van meisjes en zet ze de kracht van spelen in om vrouwen mentaal en fysiek sterker te maken. Voor Aissa geldt: spelen is goud waard.

Mali is een van de moeilijkste plekken op aarde om een meisje te zijn. Uithuwelijking, tienerzwangerschappen, traditionele besnijdenis en vroegtijdig stoppen met school zijn eerder regel dan uitzondering. Maar een nieuwe generatie jonge vrouwen is opgestaan en vecht voor hun rechten. Ze inspireren meisjes in heel Mali om dat ook te doen en met elkaar weerstand te bieden tegen de culturele normen en waarden die hun ontwikkeling in de weg staat.

Aissa is een van deze moedige vrouwen. Twaalf jaar geleden deed ze mee aan de programma’s van Right To Play. Nu runt ze haar eigen non-profit organisatie "Femme Plurielle Mali” en gebruikt ze sport als middel om vrouwen mentaal en fysiek sterker te maken. Uit eigen ervaring weet ze dat het werkt.

Aissa: “Meisjes in Mali krijgen altijd te horen dat ze zich bescheiden op moeten stellen en niet te veel moeten willen. Ik had geluk omdat mijn ouders me een kans hebben gegeven om mezelf te ontwikkelen, met de hulp van Right To Play.”

Aissa Photo - Young - Mali Alumni Story
Aissa bij Right To Play

Aissa groeide op in Bamako, de hoofdstad van Mali. Zoals veel meisjes was ze verlegen en voorbestemd om de perfecte echtgenote en moeder te zijn. Aissa’s ouders wilden echter meer voor hun dochter. Ze moedigden haar aan om deel te nemen aan het Right To Play programma op een school in de buurt. Dit was het begin van iets veel groters voor Aissa.

De Right To Play coaches namen Aissa onder hun hoede. Ze leerde haar - in een veilige omgeving - over seksualiteit, een taboe-onderwerp in Mali. Aissa herinnert zich nog het gevoel van bevrijding en opluchting toen ze hoorde dat moeder zijn een keuze was die ze zelf mocht maken. Via sport en spel leerde ze te reflecteren op haar situatie en ontdekte Aissa wat ze uit het leven wilde halen. Een wereld van mogelijkheden ging voor haar open.

De rechten van meisjes

De coaches van Right To Play gaven Aissa de kans om dat wat ze geleerd had te delen met andere meisjes van haar leeftijd. Ze gaven haar een training over spreken in het openbaar. Daarna gaf ze presentaties aan meisjes in de buurt toe over hun rechten, over het weerstaan van seksueel geweld en over hoe ze de leiding over hun eigen lichaam en leven konden nemen.

Aissa:“Ik was zenuwachtig toen ik voor het eerst met het publiek sprak, maar mijn coach had me geholpen om mijn angst te overwinnen en vol zelfvertrouwen op het podium te staan.”

Van verlegen meisje naar zelfverzekerde vrouw

Geïnspireerd door haar eigen talenten, wilde Aissa een van de beste studenten worden van haar middelbare school en daarna gaan studeren. Een bijzonder doel, want slechts 1 op de 100 vrouwen in Mali studeert af aan een universiteit. Aissa werd een van hen. Met zowel een bachelor- en masterdiploma op zak is Aissa nu een inspiratie voor veel van haar leeftijdsgenoten.

Tijdens haar studie bleef Aissa betrokken bij Right To Play. Ze organiseerde als vrijwilliger “play days” waar kinderen lekker kunnen spelen, terwijl Right To Play de ouders via toneelstukken voorlichting geeft over de gelijke rechten van jongens en meisjes.

Jonge leider van de wereld

Toen Aissa 22 jaar was, werd ze geselecteerd voor het Youth Leadership Camp for Sport, Peace and Development van de Verenigde Naties (VN) in Zwitserland. Het was voor haar de eerste keer dat ze op reis mocht buiten Mali. Right To Play hielp haar de reis te bekostigen. Het werd een van de belangrijkste momenten in het leven van Aissa. Ze ontmoette jonge leiders van over de hele wereld met wie ze sprak over mondiale problemen. Aissa kwam terug vol inzichten en ideeën over hoe ze de positie van meisjes en vrouwen in Mali kon verbeteren en richtte haar eigen organisatie 'Femme Plurielle Mali' op.

Aissa - Mali Story - Image 2 - Web - New Crop

Daarnaast werkt Aisa voor de VN en beschermt ze de rechten van vluchtelingen en ontheemde kinderen in Mali. Ze reist over de hele wereld en komt op voor de belangen van meisjes in Mali. Recent heeft ze het Europese Parlement toegesproken.

Aissa: “Ik geloof dat meisjes in Mali net zo capabel zijn als jongens. Ik denk dat ze alles kunnen, als ze maar de juiste ondersteuning kunnen vinden. Voor mij was dat Right To Play, en ik wil die steun zijn voor de volgende generatie meisjes.”

20 jaar Right To Play

Dit jaar bestaat Right To Play 20 jaar. Viervoudig Olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss richtte de organisatie op in 2000. Hij werd geïnspireerd door een jongetje in Eritrea dat populair was omdat hij een longsleeve shirt had en die kon oprollen tot een voetbal om mee te spelen. Johann zag destijds met eigen ogen hoe het jongetje en zijn vriendjes opgingen in het spel. Ze waren even vrij van zorgen in een door hongersnood en oorlog geteisterd land. Dit raakte hem zo, dat hij iets wilde doen. En zo geschiedde. Inmiddels werkt Right To Play in 15 landen, en bereiken we jaarlijks 2,3 miljoen kinderen via onze unieke speelprogramma's. Uit al die 20 jaar is gebleken dat spelen goud waard is! Spelen is namelijk zoveel meer dan samen plezier maken. Het geeft kinderen mogelijkheden om houvast te vinden op plekken met weinig toekomstperspectief. Bekijk ons werk door de jaren heen