Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

MEISJES NEMEN HET SPEELVELD OVER IN SENEGAL

Senegal - RECAF-Jeu - Hero Image - 1

Worstelen is een van de populairste sporten in Senegal. In de regio Casamance domineren vrouwelijke worstelaars in toernooien en zijn ze populairder dan mannelijke atleten.

Jonge worstelaars zoals Fatou, 12 jaar, voelen zich in staat om voor zichzelf op te komen in de ring en in het leven. "Worstelen heeft me geleerd om een dapper persoon te zijn," zegt ze. "Ik voel me heel sterk."

Maar in andere delen van het land hebben veel meisjes het moeilijker om toegang te krijgen tot de mogelijkheden om te sporten die jongens hebben, en om te profiteren van de levensvaardigheden en persoonlijke groei die dat met zich meebrengt. Dat is wat het RECAF-Jeu programma probeert te veranderen.

Fatou voelt zich sterk en zelfverzekerd als ze worstelt, een populaire sport onder vrouwen in de regio Casamance in Senegal.

GENDERGELIJKHEID BEVORDEREN DOOR SPORT

Schadelijke gendernormen weerhouden veel meisjes en jonge vrouwen in Senegal ervan hun volledige potentieel te benutten. Gedwongen huwelijken, zwangerschap op jonge leeftijd en de ongelijke verdeling van huishoudelijke taken weerhouden meisjes ervan naar school te gaan of te werken. Diepgewortelde praktijken, zoals vrouwelijke genitale verminking, brengen hun gezondheid en kansen in gevaar.

Slechts 14% van de meisjes die tijdens de uitvoering van het project werden geïnterviewd, gaf aan het gevoel te hebben dat ze zelf kunnen beslissen of ze verder studeren en wanneer ze trouwen.

Het project Renforcement des Capacités des Filles par le Sport et le Jeu (RECAF-Jeu) creëert kansen voor meisjes en jonge vrouwen om aan sport te doen, levensvaardigheden te ontwikkelen, grenzen te doorbreken en de toekomst op te eisen die zij kiezen. We bereiken 10.000 jongeren, 600 coaches en 89.000 gemeenschapsleden in de regio's Sédhiou en Ziguinchor met sport- en spelactiviteiten die meisjes in staat stellen leiderschaps- en communicatievaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het project ondersteunt de onafhankelijkheid van meisjes, positieve mannelijkheid en betrokkenheid bij de gemeenschap om schadelijke traditionele praktijken en negatieve gendernormen te bestrijden.

Khady Ndour is Training Officer bij het project. "We leven in een land waar vrouwenrechten worden erkend, maar er is nog steeds werk aan de winkel," zegt ze. "Vrouwen worden nog steeds gemarginaliseerd, vooral in de sport."

Khady deelt haar dromen voor de toekomst van vrouwen en meisjes in Senegal. Met de steun van Right To Play bouwen meisjes aan hun zelfvertrouwen en dagen ze gendernormen uit.

GENDERNORMEN UITDAGEN, OP EN NAAST HET VELD

Met de kans om te sporten spelen meisjes hun vastberadenheid, leiderschap en zelfvertrouwen vrij. "Basketbal heeft me veel kansen gegeven," zegt Aïcha, 17 jaar, een deelneemster aan het project. "Ik was echt verlegen. Toen ik met basketbal begon, ging het beter omdat ik nieuwe mensen begon te ontmoeten."

"SPORTEN IS NIET ALLEEN VOOR JONGENS. MEISJES HEBBEN HET RECHT OM TE SPORTEN." - AÏCHA, 17

Op het voetbalveld voelt Sagna (17) zich gesteund en gesterkt door haar teamgenoten. "Voetbal is goed voor meisjes, want als je speelt, voel je je goed. En je maakt veel vrienden."

Met de kans om van de zijlijn af te stappen en de sport te beoefenen waar ze van houden, gebruiken Fatou, Aïcha, Sagna en duizenden andere jonge vrouwen hun innerlijke veerkracht om hun recht op onderwijs en een gezond en voldoenend leven op te eisen. Zij veranderen de verhaallijn voor meisjes.

Meisjes die het voetbalveld, het basketbalveld en de ring in Senegal overnemen, vertellen hoe sport hen helpt om zich moedig, gefocust en zelfverzekerd te voelen.

HOE ANNA MEISJES INSPIREERT OM VAN IETS GROTERS TE DROMEN

Anna, een jonge vrouw die haar droom om scheidsrechter te worden verwezenlijkte via RECAF-Jeu, heeft een vurige passie om meisjes aan te moedigen om aan sport te doen.

Nadat ze de kracht van spelen zelf had ervaren, was ze in staat om boven de discriminatie uit te stijgen waarmee ze in haar rol werd geconfronteerd omdat ze vrouw is. Anna herinnert zich dat ze tijdens haar eerste trainingsdag zei: "Ik wil hun ongelijk bewijzen. Ik wil ze laten zien dat ik het kan."

Anna weigerde haar droom om scheidsrechter te worden op te geven.


Het project Renforcement des Capacités des Filles par le Sport et le Jeu (RECAF-Jeu) wordt mogelijk gemaakt door financiële steun van de Canadese overheid via Global Affairs Canada en implementatiesteun van de Liverpool Football Club Foundation.