Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Kyaw (19) uit Myanmar helpt vluchtelingenkinderen

Kyaw - Thailand - Image 1 - Web.jpg

De schooldag loopt op z’n eind in Mae La, Thailands grootste vluchtelingenkamp, als de gemoederen op het schoolplein oplopen. Een jongen is zó boos op een klasgenoot dat hij met hem op de vuist wil. Gelukkig komt het niet zover. Kyaw, juniorleider bij de jongerenclub van Right To Play, gaat bij hem zitten en luistert naar zijn frustraties. Al snel kalmeert de jongen en ziet in dat vechten niets oplost.

Kyaw begrijpt hem heel goed. Nog niet zo lang geleden had Kyaw vaak woede-uitbarstingen. Opgroeien in een vluchtelingenkamp heeft een enorme impact op de geestelijke gezondheid van kinderen. Zij komen vaak al op jonge leeftijd in aanraking met problemen als alcoholmisbruik, huiselijk geweld, vechtpartijen en criminaliteit. Dat zijn de gevolgen van de armoede en uitzichtloosheid in Mae La, het kamp op de grens van Thailand en Myanmar waar zeker 50.000 gevluchte Karen leven. Een etnische minderheid uit Myanmar waartoe ook Kyaw en zijn familie behoren. Thailand telt een miljoen Karen die uit angst voor etnisch geweld en vervolging niet terug kunnen naar hun land.

Positieve gemeenschap

Kyaw was zo positief over de jongerenclub dat hij ook meer voor anderen wilde betekenen. Hij heeft de leiderschapstraining van het programma gevolgd en is nu jeugdleider bij de jongerenclub in zijn buurt. De kennis en ervaring die hij dankzij Right To Play heeft opgedaan, deelt hij nu met kinderen en volwassenen.

Jongeren als Kyaw vervullen een belangrijke rol in de gemeenschap: zij organiseren onder andere activiteiten voor jongeren en zorgen zo voor meer verbondenheid. Bijvoorbeeld door kinderen en ouders bij culturele activiteiten te betrekken. Ook fungeren zij als mentor of mediator voor andere kinderen. Zo werken Kyaw en de andere jonge leiders aan een blijvende verandering in de gemeenschap. Zij willen van Mae La een betere plek maken, waar iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voelt voor elkaar. Kyaw krijgt er enorm veel energie van.

Sinds Kyaw het programma heeft gevolgd, is ook de band met zijn familie verbeterd. Tegenwoordig gaat hij met zijn broer en moeder in gesprek als hij het ergens niet mee eens is. Tijdens een club-bijeenkomst in het kamp vertelt zijn moeder: “Mijn zoon is totaal veranderd en hij helpt heel veel anderen die problemen hebben. Ik ben zo blij en zo trots op hem.”

Kyaw - WRD - Image 1 - Web 2.jpg
Spijbelen

Het gezin van Kyaw vluchtte naar Thailand toen hij twee jaar was. Sindsdien leeft hij in een omgeving waar hij zich onveilig en ongelukkig voelde. Hij was somber over de toekomst. Op zijn zeventiende liep hij na de zoveelste ruzie met zijn broer weg van huis. Kyaw trok in bij vrienden, spijbelde steeds vaker en raakte depressief. Gelukkig wist zijn beste vriend hem te overtuigen weer mee naar school te gaan. Die stap betekende de ommekeer in zijn leven.

Eenmaal op school kwam hij in contact met de Right To Play jongerenclub. De club organiseert educatieve spellen en activiteiten waardoor jonge vluchtelingen belangrijke levensvaardigheden leren. Kyaw was direct enthousiast: “Ik heb allemaal nieuwe dingen geleerd, zoals eerst nadenken voordat je iets doet of zegt. Ook heb ik leren samenwerken. Mijn eigenwaarde is gegroeid en ik heb respect voor anderen, ook als zij een andere mening hebben. En ik kan nu met mijn emoties omgaan”, zegt Kyaw trots.

Een ander belangrijk onderdeel van de Right To Play jongerenclub is dat kinderen leren over hun rechten en dat zij daarvoor mogen opkomen. Via de clubs in het kamp laten de jongeren dan ook steeds vaker van zich horen, bijvoorbeeld over kwesties in de gemeenschap die hen aangaan. Op die manier kunnen zij besluiten die kinderen aangaan, beïnvloeden. Door de club is het aantal kinderen en jongeren dat eigenwaarde voelt en anderen respecteert gestegen van 9 naar 84 procent!

Kyaw - Thailand - Image 2 - Web.jpg
Durven dromen

Kyaw heeft dankzij Right To Play weer grip op zijn leven. Hij heeft net de middelbare school afgerond en volgt nu een vakopleiding. Hij durft weer te dromen. Kyaw wil niets liever dan dokter worden. Naast zijn opleiding blijft hij als mentor actief bij de jongerenclub en organiseert hij nu zelf de activiteiten die hem nog niet zo lang geleden uit zijn depressie haalden. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is dat iemand in je gelooft en handvatten aanreikt om verder te komen in het leven. “Ik ben gemotiveerd om een positieve impact te hebben op het leven van anderen; ik wil overal om mij heen verandering brengen.”