Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Irene: COVID-19 won’t stop me

Irene - Ghana - COVID-19 Won't Stop Me - Image 1 - Web Banner

In het noorden van Ghana woont de 12-jarige Irene. Zij gaat langs iedere deur in haar dorp om voorlichting te geven over het Corona-virus en er zo voor te zorgen dat mensen de juiste informatie krijgen om zich goed te kunnen beschermen, omdat er veel fabels worden gedeeld.

Voorlichting geven aan de deur

Irene klopt op de deur. Ze doet een grote stap achteruit en wacht tot haar buren opendoen. Als ze aan de deur komen, legt Irene uit dat ze graag meer wil vertellen over bescherming tegen het Corona-virus. Er gaan heel wat vreemde verhalen de ronde over hoe je besmetting kunt voorkomen. Bijvoorbeeld door alcohol te drinken of te bidden. Irene legt uit hoe het echt zit: gepaste afstand houden, goed je handen wassen. Als ze klaar is, verzamelt ze de namen van kinderen in het huis die vanwege Corona niet naar school kunnen. Irene kan er dan voor zorgen dat ze een onderwijs-op-afstand pakket krijgen. Dan gaat ze door naar het volgende huis.

Irene - Ghana - Image 2 - Web.jpg
Fabels over Corona

Sinds juni gaat Irene langs de deuren, vlak nadat de scholen in Ghana dicht gingen. In Ghana zorgt de overheid voor onderwijs op afstand via radio en tv. Alleen in het Tolon-district waar Irene woont, zijn mensen zo arm dat meer dan 40 000 mensen zich geen tv of radio kunnen veroorloven. Hierdoor zijn ze ook afgesloten van het nieuws en voorlichting over COVID-19. Het helpt dan niet dat er veel onjuiste informatie wordt doorverteld aan elkaar. Zo ontstaan er allerlei fabels. Ghana heeft meer dan 46.000 Corona-gevallen. De grootste uitdaging voor de regering is om deze fabels te ontkrachten en de juiste informatie bij de mensen te krijgen.

Bezoek van Right To Play vrijwilliger

Toen de scholen dichtgingen, zat ook Irene aan huis gekluisterd. Op een dag, een paar weken na de schoolsluiting, werd er op haar deur geklopt. Het was een leerkracht van school die zich op vrijwillige basis inzet voor Right To Play. Ze kletste wat met de ouders van Irene en legde uit dat ze er was om de familie te informeren over hoe ze zichzelf konden beschermen tegen het Corona-virus en hoe Irene onderwijs kon blijven volgen op afstand. De leerkracht vertelde dat COVID-19 een dodelijke luchtinfectie is die je kunt voorkomen door goede hygiëne. Ze leerde de hele familie via een aantal spelactiviteiten hoe ze hun handen het beste kunnen wassen en hoe zich te gedragen in het contact met anderen. Ook liet ze wat boeken en huiswerk achter voor Irene.

Irene - Ghana - Image 1 - Web.jpg
Irene geïnspireerd om haar buurt te helpen

Irene besloot in de voetsporen van haar lerares te treden. Ze is heel gedreven en vindt het heel belangrijk om haar buren te leren hoe zich te beschermen tegen COVID-19. “Mijn buren geloven niet dat het Corona-virus echt is,” aldus Irene. “Ik had zelf eerst ook mijn vraagtekens, vooral omdat mijn ouders het niet geloofden. Maar nadat de leerkracht bij ons thuis langskwam, wist ik dat het echt was.”

Samen tegen COVID-19

Tot nu toe zijn er in Irene’s gemeenschap nog geen COVID-19 infecties. En dat is dankzij het werk van Irene, de leerkracht en andere Right To Play vrijwilligers die voorlichting geven. “De regering kan niet alles doen,” zegt Irene met een brede glimlach op haar gezicht. “Om het Corona-virus te stoppen, moeten we allemaal helpen en onszelf beschermen. We moeten dit samen doen.”

Geef om kinderen in crisis

Zorg ervoor dat meer kinderen zoals Irene spelenderwijs voorlichting krijgen over ziektepreventie zodat ze zich kunnen beschermen tegen ziektes als Corona.