HANA INSPIREERT DE VOLGENDE GENERATIE VROUWEN
"Ik wilde altijd al een invloedrijke vrouw worden."
Terwijl ze opgroeide in Ethiopië, droomde Hana er als kind al van om op een dag voor waardevolle veranderingen te zorgen voor haar community.
Ze hield vast aan die droom toen haar ouders gingen scheiden en thuis een minder stabiele plek werd. Zelfs toen ze keer op keer verhuisde naar een nieuw huis, een nieuwe community en 11 verschillende scholen.
Haar stress groeide uit tot depressies en angsten. "Ik wilde mezelf verbergen voor die ellende," vertelt Hana. Ze vond haar ontsnapping in buitenschoolse activiteiten. Met de steun die Hana kreeg van Nunu, een door Right To Play opgeleide coach, hoefde ze zich niet meer te verstoppen. Ze vond een manier om zichzelf te zijn en haar dromen waar te maken.
EMOTIONEEL HERSTELLEN
Hana zat in groep 4 toen ze op een nieuwe school begon, ver van huis.
"Het was de eerste keer dat ik van mijn ouders gescheiden was," vertelt Hana. "Ik was depressief en angstig en ik vond het moeilijk om contact te maken met mensen. Ik was bang om verlaten te worden."
Hana's zoektocht naar rust en verbondenheid leidde ertoe dat ze deelnam aan een Right To Play weekendprogramma dat op haar school van start was gegaan. Daar ontmoette Hana Nunu.
"IK WERD STEEDS BETER OP SCHOOL EN BEGON NIEUWE DINGEN TE LEREN." - HANA, RIGHT TO PLAY ALUMNA
In haar rol als Right To Play-coach gebruikt Nunu de kracht van spelen om leren leuk te maken en om kinderen te helpen zich te uiten. Ze deed spelletjes die Hana en de andere kinderen leerden over communicatie, kritisch denken, samenwerking en zelfvertrouwen. Tijdens het spelen vergat Hana de angst die ze voelde om dat ze zo ver van haar familie was.
"De spelletjes die we speelden hielpen me om me te concentreren op mijn studie en ik begon meer van mijn eigen ideeën te delen”, zegt Hana. "Nunu leidde me af van de stress in mijn leven, het was als een medicijn.”
INSPIREREN ALS MENTOR
Naarmate Hana's zelfvertrouwen groeide, begonnen jongere kinderen in het programma naar haar op te kijken. Nunu zag dat en moedigde Hana aan om wat spelletjes die ze had geleerd te gaan leiden.
Hana ontwikkelde zich steeds meer als leider. De kans om vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen gaf haar hoop en ze besloot om de volgende generatie meisjes diezelfde kans te geven.
In de jaren daarna organiseerde Hana verschillende activiteiten voor meisjes. Tegenwoordig gebruikt ze haar leiderschapskwaliteiten en creativiteit als spreker, coach, mentor en influencer op social media. Bij teambuildingactiviteiten daagt Hana jongeren uit om speelser te zijn. Uit ervaring weet ze hoe effectief deze methode kan zijn, want het heeft haar geholpen om te komen waar ze nu is.
VERTROUWEN EN HOOP GEVEN
Veertien jaar nadat ze elkaar voor het eerst ontmoetten, kwamen Hana en Nunu in maart 2023 weer bij elkaar voor een evenement op Internationale Vrouwendag met Right To Play.
Het evenement bracht 500 studenten, leraren en ouders samen op een school vlakbij waar Hana opgroeide. Hana sprak gepassioneerd met de meisjes en herinnerde ze eraan dat ze groter kunnen dromen dan ze denken.
Voor meisjes in Ethiopië is het moeilijk om hun dromen waar te maken. Ongeveer 40% van de meisjes trouwt voor hun 18e. Slechts 25% gaat naar de middelbare school. Zelfs als ze wel naar school kunnen, maken een gebrek aan menstruatieproducten, ontoereikende toiletten en lessen die de gendernormen versterken het moeilijk voor hen.
“Ik heb het gevoel dat ik de zaadjes heb geoogst die ik heb geplant. Ik voel me trots”, zegt Nunu over Hana.