Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

DE MISSIE VAN AISHA (13): OPKOMEN VOOR KINDERRECHTEN

Aisha - Ghana - Image 1 - Web Hero.jpg

Aisha is pas 13, maar ze weet wat ze wil met haar leven. "Ik droom ervan om journaliste te worden op te komen voor kinderen die op straat leven."

Meer dan 60.000 kinderen leven op straat in Accra, de hoofdstad van Ghana. En meer dan 50% van de kinderen tussen 12 en 17 jaar die onderdak hebben, woont in slechte omstandigheden, overvolle huizen of huizen zonder elektriciteit. Veel van deze kinderen werken op straat om zichzelf en hun familie te onderhouden.

"Als ik zie dat mijn vrienden op straat spullen verkopen en niet naar school gaan, voel ik me verdrietig," zegt Aisha. "Ik geloof dat elk kind recht heeft op onderwijs, recht op voedsel en recht op onderdak."

Aisha is niet altijd zo zelfverzekerd en vastberaden geweest. Een paar jaar geleden was ze verlegen, vond ze het moeilijk om vrienden te maken en had ze moeite om haar schoollessen te volgen. Ze wist niets over kinderrechten en had zich niet kunnen voorstellen dat ze ooit voor haar leeftijdgenootjes zou durven opkomen. Maar dankzij de steun van haar leraren, kreeg Aisha zelfvertrouwen en nu inspireert ze haar klasgenootjes om hetzelfde te doen.

Aisha was verlegen en niet betrokken op school. Spelend leren hielp haar om aansluiting te vinden bij de lessen, haar vaardigheden en zelfvertrouwen te ontwikkelen en in haar dromen te geloven.

SPELEND LEREN

Aisha woont aan de rand van Accra in een klein gezin. Ze houdt van lezen, zingen en kletsen met haar vrienden.

Vroeger vond Aisha het vreselijk om elke dag naar school te gaan. Ze vond de lessen saai en had moeite om ze te onthouden. Na een poosje raakte ze gedemotiveerd. Toen kreeg Aisha een nieuwe lerares: Freda. Freda had al veel ervaring als lerares en had onlangs een training van Right To Play gevolgd over hoe ze haar lessen aantrekkelijker kan maken door spelend te leren. Deze verandering merkte Aisha direct.

“Vroeger vond ik de lessen erg saai. Ik viel in slaap en begreep niet veel. Toen we begonnen te spelen, werd alles leuker en makkelijker." - Aisha, 13.

De training die Freda kreeg, werd gegeven via het Partners in Play project, dat gesteund wordt door de LEGO Foundation. Het Partners in Play project traint leerkrachten in het integreren van spelend leren in de klas om zo leerlingen ruimte te geven om creatief te zijn, nieuwsgierig te worden naar de wereld en van leren te gaan houden.

Freda zegt dat haar manier van lesgeven aanzienlijk is veranderd na de training. In plaats van simpelweg instructies te geven, stelt ze nu vragen aan leerlingen om beter te begrijpen wat ze nodig hebben. Haar speelse lessen helpen kinderen bij het ontwikkelen van lees-, schrijf- en rekenvaardigheden, maar ook vaardigheden zoals communicatie, samenwerking, kritisch denken en zelfvertrouwen. Om haar leerlingen bijvoorbeeld iets te leren over klimaatverandering, schreef ze een lied over het onderwerp, zong het voor de klas en nodigde de kinderen uit om over de tekst na te denken. Aisha herinnert zich de les nog goed, want ze houdt van muziek dus het maakte enorme indruk. Het zette haar aan het denken over haar rol in de strijd tegen klimaatverandering.

"Op de manier waarop we vroeger lesgaven, zou Aisha er nooit zo op vooruit zijn gegaan", zegt Freda. "Alleen spelend leren zou iemands leven op deze manier kunnen veranderen. Ze begon zich meer te verdiepen en kritisch na te denken".

Aisha - Ghana - Image 2 - Web.jpg
Aisha en haar lerares, Freda

DROMEN VAN VERANDERING

Op een dag introduceerde Freda een nieuwe les: ‘Careers in the World’. Tijdens de les spraken ze over verschillende soorten werk en banen om de leerlingen aan het denken te zetten over hun toekomst. Daarna vroeg ze de leerlingen een beroep te kiezen en na te spelen wat iemand in die job zou doen.

Toen ze beschreef wat een journalist doet, ging er een vuurtje branden in Aisha's hart. Ze begon na te denken over hoe lezen, onderzoek en nieuwsgierigheid journalisten helpen om maatschappelijke uitdagingen aan het licht te brengen en met oplossingen te komen. Dit was precies wat haar liefde voor lezen en haar passie om kwetsbare kinderen te helpen combineerde. Maar ze was doodsbang om voor de camera te staan. Daar was ze veel te verlegen voor.

"Ik kan nu in het openbaar praten zonder te bibberen of in paniek te raken," - Aisha, 13.

Toch was ze nieuwsgierig. Dus vroeg ze Freda om hulp. Freda liet Aisha nieuwsfragmenten zien op haar telefoon en ze praatten over wat je als journalisten moet kunnen. Ze moedigde Aisha aan om te oefenen in het onderzoeken, schrijven en brengen van verhalen. Ze wist dat hoe meer Aisha oefende, hoe meer zelfvertrouwen ze zou krijgen. Freda's support maakte het verschil.

Freda's geloof in Aisha hielp haar om haar eigen toekomst voor te stellen en te geloven in haar dromen. En het begon allemaal door te spelen.

Aisha geeft haar nieuwsbericht

OPKOMEN VOOR HAAR LEEFTIJDSGENOTEN

Aisha realiseerde zich dat ze meer moest weten over kinderrechten om journaliste te worden en op te komen voor kwetsbare kinderen. Dus sloot ze zich aan bij de Kinderrechtenclub van haar school, die wordt geleid door een Right To Play-leraar. In de club spelen kinderen spelletjes waarin ze leren over hun rechten en krijgen ze de kans om vaardigheden te leren zoals assertiviteit, spreken in het openbaar en doelen stellen. In de club leerde Aisha dat kinderen recht hebben op onderwijs, leven, voedsel en onderdak. Al snel begon ze zelf spelletjes te organiseren.

Aisha's vrienden begonnen haar als een leidster te zien. Op een dag kwamen ze naar haar toe om te klagen over de kleine maaltijdporties in de schoolkantine, die ze hadden verkleind vanwege de hyperinflatie. Haar vrienden vertelden haar dat ze honger hadden en vroegen haar om hulp.

Aisha wilde helpen. Ze haalde een bord eten uit de kantine en liep ermee naar het kantoor van de directrice. "Ze was verbaasd om me te zien," zegt Aisha en herinnert zich hoe ze zich vroeger voor het schoolhoofd verstopte. Aisha vroeg om meer eten voor de leerlingen en legde uit dat goede voeding nodig is om hen te helpen bij het leren, hun gezondheid en hun welzijn. Ze vroeg de directrice om de porties te vergroten. De directrice was zo geraakt door Aisha’s verhaal dat ze met de schoolleiding sprak, en de porties in de kantine vergrootte.

"Ik voelde me gelukkig en ik ben trots op mezelf," zei Aisha terwijl ze haar vuisten balde in overwinning.

ACTIE ONDERNEMEN TEGEN KINDERARBEID EN DAKLOOSHEID

Als ze denkt aan kinderen van haar leeftijd die dakloos zijn of die gedwongen worden om te werken in plaats van naar school gaan, wordt ze boos. Aisha gelooft dat kinderarbeid en kinderdakloosheid kunnen worden gestopt. En zij wil daaraan bijdragen.

Aisha is volop bezig met haar missie om van de wereld een betere plek voor kinderen te maken, en probeert ook de volwassenen op haar school en in haar leefgemeenschap te overtuigen om voor kinderrechten op te komen.

"Ik geloof dat kinderen hun rechten kunnen claimen en van de straat kunnen blijven als we allemaal samenwerken en zorgen dat ze zich beschermd en geliefd voelen," zegt ze.

Aisha - Ghana - Image 3 - Web.jpg
Aisha neemt deel aan een spelend-leren sessie in de klas met haar vriendinnen