Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Delice (13) uit Rwanda: “Eerst vond ik het moeilijk, maar nu kan ik alles lezen”

Delice - Rwanda - Image 1 - Web Hero.jpg

Vol zelfvertrouwen staat Delice (13) voor een groep familie en vrienden. Trots draagt zij haar eigen gedicht voor. Het is beloond met de eerste prijs in een schrijfwedstrijd van haar leesclub die wordt ondersteund door Right To Play.

“… Laten we de kraanvogels beschermen en verzorgen, Rwanda. Ze trekken bezoekers aan die benieuwd zijn naar deze bijzondere vogels, en naar ons land. Blijf je ontwikkelen, Rwanda, en koester je wonderen”, met een heldere stem draagt Delice haar gedicht voor.

Dat zij die moed zou hebben – of überhaupt een gedicht zou kunnen schrijven - kon Delice zich twee jaar geleden niet voorstellen. Maar dankzij de leesclub en de door Right To Play getrainde vrijwilligers, kan zij nu heel goed lezen en schrijven.

De impact van corona op onderwijs

Sinds de wereldwijde schoolsluitingen als gevolg van de coronapandemie, lopen zo’n elf miljoen meisjes het risico voorgoed weg te blijven van school. Meisjes zoals Delice. Toen in Rwanda de lockdown eenmaal was opgeheven, hielden veel ouders uit angst voor het virus hun kinderen thuis. Ook bij de leesclub bleef het stil. Maar Right To Play vrijwilliger Malik wist hoe belangrijk het was om de club weer op te starten. Samen met zijn team zorgde hij daarom voor veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van mondmaskers, handenwassen en werden de bijeenkomsten buiten gehouden. Daarnaast gaf hij ouders voorlichting over corona én over het belang van onderwijs voor meisjes.

Delice - Rwanda - Image 1 - Web.jpg
Lezen, zingen, dansen

Delice: “Ik vond het een hele moeilijke tijd. Opeens moest ik van school en kon ik niet meer leren. Ik was zo blij toen de club weer openging! Nu zie ik mijn vrienden weer en kunnen we samen lezen.” Tijdens de wekelijke bijeenkomsten doen Delice en haar vrienden veel meer; ze zingen, dansen en doen spelletjes. Ook mogen ze boeken meenemen naar huis. Dit alles stimuleert de leesvaardigheid. En dat is na de lange lockdown hard nodig. Gelukkig is Delice een enthousiaste leerling en gaat ze snel vooruit:

“Ik vind het leuk om te lezen, want ik leer van de verhalen. Ik kom steeds meer te weten. Eerst vond ik het heel moeilijk om te lezen, maar nu kan ik alles lezen!”
Poëziewedstrijd

Bij de club is er ook veel aandacht voor (creatief) schrijven. Iets waar Delice veel plezier aan beleeft. Toen er een schrijfwedstrijd werd georganiseerd, deed zij gelijk mee. Met haar gedicht “Bescherm de kraanvogel” won zij de eerste prijs.

Vrijwilliger Mailk: “Het is geweldig om te zien dat Delice zo gepassioneerd is. Zij is echt een aanwinst voor de club: ze zorgt ervoor dat geen kind de bijeenkomsten vergeet, ze helpt anderen leren lezen, ze helpt ons met het begeleiden van de spelletjes en lessen en natuurlijk grijpt ze elke kans aan om ook zelf te lezen. Ze is een echte leider geworden!”

Delice Poem translated - Rwanda