Help kinderen in het Midden-Oosten. Doneer nu →

BERTHA EN BILKIS LEERDEN IN ZICHZELF GELOVEN

Bertha - Bilkis - Ghana - Image 1 - Web Hero.jpg

HOE TWEE JONGE VROUWEN LEIDERS WERDEN

Bertha en Bilkis spelen met een voetbal op een veld in Accra. Hun stemmen zijn luid en duidelijk als ze de bal gecoördineerd heen en weer schieten. Ze doen oefeningen die hen tot sterspeelsters hebben gemaakt van de Nimobi Ladies Football Club in Accra, Ghana.

Zelfs jaren nadat ze voor het eerst zijn gaan sporten, blijven ze deze trainingsoefeningen met elkaar doen. Ze oefenen nog steeds de vaardigheden die hun team tot een van de beste van de stad maken. Zeven jaar geleden stapten ze allebei voor het eerst op een voetbalveld om mee te doen aan een nieuw Right To Play-programma dat sport inzet om het zelfvertrouwen van meisjes te vergroten.

Een meisje zijn in Ghana is niet makkelijk. Ze hebben te maken met stigma's en uitdagingen die jongens niet hebben, vooral als het gaat om voor zichzelf opkomen en een carrière opbouwen buitenshuis. Maar Bertha en Bilkis, nu 24, zijn inspiratiebronnen en mentoren voor een jongere generatie meisjes in Accra die voor dezelfde uitdagingen staan als zij. Dankzij Right To Play leerden ze te geloven in zichzelf.

Bertha (24), vond haar eigen manier om gendernormen en stereotypering te doorbreken nadat ze in 2016 aan Right To Play-sportworkshops mee deed. Als profvoetballer en voorvechtster voor empowerment van meisjes moedigt ze de volgende generatie jonge vrouwen aan om hun ambities en zelfvertrouwen te ontwikkelen.

LAGE VERWACHTINGEN TROTSEREN

Bertha en Bilkis leerden elkaar kennen toen ze 18 waren en meededen aan een programma van Right To Play. Beiden komen uit een gemeenschap die een sterke nadruk legt op traditionele genderrollen, meisjes aanmoedigt om onderdanig te zijn en ze ontmoedigt om deel te nemen aan activiteiten die als "onvrouwelijk" worden beschouwd. Hoewel sport er ook zo een is, gebruiken Bertha en Bilkis het nu juist als een manier om deze overtuigingen uit te dagen, zodat meisjes kunnen laten zien waar ze toe in staat zijn.

Door te voetballen met andere jonge vrouwen leerden Bertha en Bilkis in zichzelf te geloven, voor zichzelf op te komen en dat ze ook leiders konden zijn. Vaardigheden waar beide jonge vrouwen nog steeds gebruik van maken, zelfs na het afronden van het Right To Play programma.

Bertha - Bilkis - Ghana - Image 2 - Web.jpg
"HET LEEK MIJ MOOI OM DE WAARDEN EN NORMEN DIE IK HEB GELEERD DANKZIJ RIGHT TO PLAY, DOOR TE GEVEN AAN ANDEREN." - BERTHA, RIGHT TO PLAY ALUMNA

Bertha groeide op in een traditioneel gezin en was niet gewend om voor zichzelf op te komen. "Ik was een beetje verlegen. Ik kon niet met meer dan twee mensen praten," herinnert ze zich.

"De eerste workshop die ik bijwoonde werd georganiseerd door Right To Play. Ik kreeg de kans om twee geweldige mensen in Ghana te ontmoeten, voetbalcoaches Mercy Tagoe en Ibrahim Tanko. Ze deelden hun ervaringen en gaven ons advies", zegt Bertha. Ze moedigden Bertha aan om in zichzelf te geloven en op haar eigen oordeel te vertrouwen.

Ontmoetingen als deze zorgden ervoor dat ze besluitvaardiger, zelfverzekerder en openhartiger is geworden. Vaardigheden die ze nu niet alleen in haar voetbalteam gebruikt, maar ook in haar werk als assistent-lerares op een privéschool. Bertha laat haar leerlingen dezelfde spelletjes en oefeningen doen die haar ooit hebben geholpen.

"Ik heb een aantal van de spelactiviteiten van Right To Play overgenomen in mijn lessen en ze genieten er enorm van. Het maakt het lesgeven makkelijker en interessanter. Ik wil dat mijn leerlingen zelfverzekerd en moedig zijn," zegt ze.

Bertha - Bilkis - Ghana - Image 3 - Web.jpg
"IK BEN TROTS OP DE PERSOON DIE IK BEN GEWORDEN." - BILKIS, RIGHT TO PLAY ALUMNA

Bilkis stond op jonge leeftijd voor soortgelijke uitdagingen. Ze was introvert en had moeite om contact te maken met anderen. "Het beïnvloedde mijn zelfvertrouwen," geeft ze toe. Zonder sterke connecties met anderen vond ze het lastig om voor zichzelf op te komen en liepen mensen over haar gevoelens heen.

Door het Right To Play-programma en de workshops te volgen, leerde ze hoe ze betekenisvolle relaties met haar teamgenoten kon opbouwen. "Ik kan nu goed met andere mensen omgaan, ik ben zelfverzekerder en kan voor mezelf opkomen."

Ze is nu bezig om haar eigen organisatie op te zetten dat meisjes meer bij sport betrekt. Ook blijft ze zich inzetten voor meisjes in haar gemeenschap door zich uit te spreken tegen kindhuwelijken en schooluitval van meisjes, en helpt ze ouders de toekomstwensen van meisjes te respecteren. Bilkis is dankbaar voor haar ervaringen met Right To Play en doet er alles aan om jonge meisjes in haar gemeenschap dezelfde kansen te geven die zij heeft gehad.