Zorgen over veiligheid kinderen Oekraïne

Copy of Ukraine Statement Graphic.png

We maken ons grote zorgen over de veiligheid van kinderen en jongeren die getroffen worden door de oorlog in Oekraïne. Geen enkel kind - waar ook ter wereld - zou een traumatische ervaring als vluchten voor oorlog of geweld mogen meemaken.Right To Play steunt elk jaar zo’n 200.000 vluchtelingenkinderen in 92 vluchtelingenkampen of opvangcentra. We helpen ze om hun traumatische ervaringen een plek te geven en leren ze omgaan met verlies en onzekerheid.

Steun aan collega-organisaties

We zijn niet actief in Oekraïne, maar we doen er alles aan om onze collega-organisaties ter plekke te ondersteunen door onze expertise en spelend-leren methodiek te delen. Bijvoorbeeld met UNICEF in Moldavië die Oekraïense kinderen opvangt die net de grens zijn overgestoken.

Mentale Noodhulp

Het is cruciaal om kinderen zo snel mogelijk mentale hulp te bieden om blijvende trauma’s te voorkomen. Kinderen zijn van nature veerkrachtig maar oorlog en vluchten voor geweld heeft een enorme impact. Kinderen maken zich zorgen om hun ouders, vrienden, familie en buren. Ze moeten leren om gaan met hun verlies, angsten en verdriet. Dat kunnen ze niet alleen. Onze mentale noodhulp modules voor kinderen zijn beschikbaar voor partnerorganisaties en worden vertaald waar nodig. Deze modules voorkomen dat kinderen mentaal ten onder gaan aan de sociale ontwrichting van een crisis.

Meer weten over ons werk met vluchtelingenkinderen?