Met sport en spel meisjes in Senegal sterker maken

Senegal - Country Pages - Image 1 - Web Hero.jpg

In Senegal trapt Right To Play 2022 af met een nieuw programma. Met de inzet van sport en spel gaan we meisjes helpen hun potentieel te ontdekken en te gebruiken; voor zichzelf en anderen. Daarnaast vragen we aandacht voor de rechten van meisjes. Om zo hun positie in de maatschappij voorgoed te versterken en ervoor te zorgen dat meisjes hun dromen kunnen waarmaken.

In de regio's Sédhiou en Ziguinchor krijgen meisjes en jonge vrouwen via ons innovatieve programma de kans hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen. Ook krijgen zij de mogelijkheid om te sporten. Daarnaast pakken we belangrijke kwesties aan, zoals seksueel en gendergerelateerd geweld. Dit doen wij in samenwerking met lokale en internationale partners, waaronder de Liverpool Football Club Foundation, en met financiële steun van de Canadese overheid.

About Us page timeline - 2021 - Senegal (1).jpg
Uitdagingen voor Senegalese meisjes

Het dagelijks leven is onevenredig hard voor meisjes in Senegal. In het West-Afrikaanse land is het niet vanzelfsprekend dat zij hun schooldiploma halen, een carrière opbouwen en hun dromen waarmaken. Integendeel: veel meisjes worden gedwongen al vroeg te trouwen en een gezin te stichten. Als getrouwde ‘vrouw’ zijn zij verantwoordelijkheid voor het huishouden en de zorg voor de familie. Naar school blijven gaan is in de gemeenschap niet sociaal geaccepteerd. Meisjes die dat in eerste instantie wel doen, halen meestal toch niet hun diploma; voor schoolwerk blijft maar weinig tijd over waardoor de kansen op de arbeidsmarkt verder verkleinen.

Traditionele gebruiken zoals meisjesbesnijdenis komen nog steeds veelvuldig voor en vormen een ernstig risico voor de gezondheid en de kansen van meisjes.

  • 23% van de meisjes en vrouwen tussen de 15-49 zijn getroffen door genitale verminking.
  • In 2015 was 38% van de 18-jarige meisjes in Senegal al getrouwd.
  • 68% van de meisjes en vrouwen tussen de 15-49 jaar vinden geweld door hun partner in sommige gevallen gerechtvaardigd, bijvoorbeeld als zij het eten hebben laten aanbranden, een meningsverschil hebben, of als zij geen seks willen met hun man.

Om deze schadadelijke tradities, ongelijkheid en discriminatie van meisjes voorgoed te stoppen, is de betrokkenheid van de gemeenschap essentieel. Daarom werkt Right To Play samen met ouders, verzorgers, gemeenschapsleiders, andere betrokkenen en de jongeren zelf. Samen zorgen we ervoor dat er in de samenleving een positieve houding en gedragsverandering ontstaat zodat meisjes echt de kans krijgen zich te kunnen ontwikkeling.

2021 Sadio Mane visit to Senegal.jpg

“Er zijn te veel meisjes in Senegal die simpelweg niet de kans krijgen om hun dromen te verwezenlijken alleen maar omdat ze meisjes zijn. Niemand wint bij deze ongelijke behandeling. Sterker nog, niet gebruik maken van het potentieel van deze meisjes is een verlies voor de hele samenleving. Met onze spelend-leren methode zetten we meisjes in hun kracht. Zodat ze leren opkomen voor hun rechten.” Right To Play Landendirecteur Michel Diatta in Senegal

Sport stimuleert gelijkheid tussen meisjes en jongens

Right To Play zet de spelend-leren methode in om kinderen te helpen ongelijkheid te bestrijden en andere uitdagingen het hoofd te bieden. Met ons werk creëren we een veilige plek voor kinderen. We doorbreken complexe sociale normen en promoten inclusie en onderlinge acceptatie.

Niemand minder dan de Senegalese topvoetballer en onze ambassadeur Sadio Mané helpt ons bij de lancering van het nieuwe programma in Senegal.