Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Sport en spelen verbetert gelijkwaardigheid tussen meisjes en jongens

RTP 2.JPG

Gelijkwaardigheid tussen meisjes en jongens verbeteren is een van de doelen van het programma Sports For Development (SFD). In dit programma in 18 landen zet Right To Play samen met collega-organisaties ISA, de KNVB en de KNHB en het Ministerie van Buitenlandse zaken de kracht van sport en spelen in voor beter onderwijs, betere gezondheid en een vreedzame samenleving. En dat dit werkt, blijkt uit de resultaten van de mid-term evaluatie die net binnen zijn. 84% geeft aan dat sport direct bijdraagt aan gelijkwaardigheid in hun community.

Joyce (17): "Ik ben trots op mezelf dat ik het kan, en dat ik ook kan doen wat jongens doen. Dat maakt me gelukkig."
De kracht van sport en spelen

Een van de grootste voordelen van sporten, is dat meisjes zich zelfverzekerder voelen. Door samen te sporten, leren jongens en meisjes waardevolle vaardigheden, zoals samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Sport bevordert ontwikkeling en helpt meisjes hun kracht te vinden. Door meisjes aan te moedigen om te sporten en hun stem te laten horen, kunnen we hen supporten zich te ontwikkelen tot sterke vrouwen, en een meer gelijkwaardige samenleving te creëren.

RTP 1.JPG
Sports for Development

Daarom wordt de kracht van spelen zoals sport ingezet in het Sports for Development programma. De afgelopen twintig jaar hebben Right To Play en collega-organisaties, ISA, de KNVB en de KNHB zich gespecialiseerd in het inzetten van sport voor de ontwikkeling van kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden. Met steun van het Ministerie van Buitenlandse zaken hebben we het Sport for Development programma ontwikkeld wat in 18 landen wordt uitgevoerd. De focus van Right To Play ligt op projecten in Mali, Libanon en Oeganda. Sport en spelen wordt ingezet voor beter onderwijs, betere gezondheid en een vreedzame samenleving. Het programma draagt bij aan de ontwikkelingsdoelen van de Nederlandse overheid en de Sustainable Development Goals (SDGs).

RTP 3.JPG
Grace (18): “Vroeger was ik vaak bang, ik vond het lastig om voor mezelf op te komen. In de activiteiten leren we om over onze problemen te praten. Nu ben ik voor niemand bang.”
Eerste Resultaten

De mid-term evaluatie van het Sports For Development programma is recent gepubliceerd; in 2020 en 2021 heeft het Sports for Development programma de volgende resultaten bereikt:

  • 71.061 jongeren en kinderen deden mee aan sport for development activiteiten
  • 1.718 coaches en community members zijn getraind in coaching vaardigheden en het positief stimuleren van kinderen door middel van sport en spel
RTP 4.JPG

Ook blijkt dat sporten een duidelijk positief effect heeft op de gendergelijkwaardigheid binnen communities:

  • 84% van de respondenten geeft aan dat sport direct bijdraagt aan gelijkwaardigheid in hun community
  • 82% van de coaches geeft aan dat meisjes toegang hebben tot dezelfde voorzieningen en kunnen deelnemen in dezelfde sportactiviteiten als jongens
  • 42% van de sportteams zijn vrouwenteams

RTP 2.JPG

Resultaten om trots op te zijn! Dank Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de blijvende steun. Samen maken we het verschilop het gebied van onderwijs, gezondheid en gelijke rechten voor meisjes en jongens. en dragen we op deze manier bij aan de belangrijke ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Lees meer over onze samenwerking met Buitenlandse Zaken.