Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Nieuwe directeur Right To Play Nederland: Marjanne van der Helm

Nieuwe directeur Right To Play Nederland.jpg

Vanaf 1 mei start Marjanne van der Helm als nieuwe directeur van Right To Play Nederland. Ze neemt hierin het stokje over van Marije Dippel. Marjanne is een powervrouw die kinderrechten enorm belangrijk vindt. Haar uitgangspunt: “Alles zit al in een kind. Door sporten en spelen ontdekken ze hun kracht. Wij kunnen helpen door mogelijkheden te creëren in hun omgeving.” Marjanne is 40 jaar en woont met haar man Zeger en vier kinderen in Amsterdam.

Marjanne
“Ik zie de kracht van kinderen overal doorheen.”

Marjanne’s passie voor kinderrechten komt niet zomaar uit de lucht vallen. De afgelopen vijf jaar heeft ze zich bij UNICEF ingezet voor kinderen wereldwijd als Senior Partnership Manager. Ze kijkt er naar uit om deze ervaring mee te nemen naar Right To Play en om te focussen op spelen: “Spelen is de essentie van kind-zijn. Ieder kind heeft hier recht op.” Als moeder van drie jongens en een meisje vindt ze het erg belangrijk dat haar kinderen vrij kunnen spelen en de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Tegelijkertijd realiseert ze zich dat niet ieder kind de kansen hiervoor krijgt, en juist dat raakt haar. “Ik zie de kracht van kinderen overal doorheen. En het raakt me dat tegenslagen zoals oorlog, regimes of een vluchtelingencrisis dit tegenhouden.”

“Spelen is de essentie van kind-zijn. Ieder kind heeft hier recht op.”

In 2012 verhuisde Marjanne met haar gezin naar Singapore. Naast haar carrière als organisatieadviseur ging ze in Singapore aan de slag voor migrantenvrouwen: eerst als vrijwilliger, later als programmamanager. In dit werk en door haar reizen in Azië werd ze geconfronteerd met de oneerlijkheid in de wereld en hoe afhankelijk wij, en vooral kinderen, zijn van waar we opgroeien en welke support we ontvangen van ouders, leraren en de overheid. Haar drive om zich in te zetten voor kinderen, komt vanuit deze oneerlijkheid en de potentie die ze ziet in elk kind.

De kracht van sporten en spelen

“Ik houd niet van de term kwetsbaar. Ik geloof dat kinderen alles al in zich hebben, maar dat tegenslagen en tegenwind ervoor zorgen dat ze zich niet volledig kunnen ontwikkelen. Door de spelend-leren methode in de programma’s van Right To Play, kunnen we kinderen de mogelijkheid geven om zich te ontwikkelen en ze weerbaar maken voor de uitdagende omstandigheden waarin ze opgroeien. Door middel van het trainen van leraren en ouders kunnen we randvoorwaarden zoals een veilige omgeving en toegang tot onderwijs verbeteren voor kinderen, zodat zij kunnen floreren. Zo creëren we positieve impact voor de hele gemeenschap. De mogelijkheden die ik zie voor mijn eigen kinderen, motiveren me om iets terug te doen voor de rest van de wereld en voor kinderen wereldwijd."

Wat voor rol speelt spelen in het leven van Marjanne zelf?

Marjanne heeft een passie voor muziek. Dit is haar lievelingsmanier van spelen. Ze zingt in een koortje en speelt een aantal muziekinstrumenten. Muziek voelt voor haar als creatieve vrijheid. Naast muziek, vindt ze het ook heerlijk om buiten te bootcampen. “Sporten geeft me vertrouwen in mijn eigen lichaam en helpt me om zelfverzekerd te zijn.” Voor een potje tikkertje of lekker knutselen met haar kinderen is Marjanne ook altijd te porren. Ze kijkt dan ook erg uit naar de wekelijkse playbreaks met het team van Right To Play: Practise what you preach! En naast het spelen, kijkt ze er enorm naar uit met het team aan de slag te gaan en Right To Play te laten groeien, de internationale samenwerking en de mooie missie waarmee we samen iets bereiken voor kinderen wereldwijd.

Wil je met een kop koffie verder praten met Marjanne, wees welkom! Stuur Marjanne een mailtje, of connect via LinkedIn.