Help kinderen in Gaza. Doneer nu →

Jongerencoach Tauseef in Pakistan: "voetbal maakt jongens en meiden weerbaar!"

Tauseef_-_Pakistan_-_Image_1_-_Web_Hero_d6.max-2000x2000.jpg

Het is laat in de middag in Lyari, een van de dichtstbevolkte wijken van Karachi, Pakistan, als een groep jongens samenkomt op het voetbalveld. Hun grootste droom: profvoetballer worden. Veel van Pakistans grootste voetballers trapten hun eerste balletje in de straten van Lyari. De jongens trainen dan ook vol enthousiasme met Right To Play coach Tauseef (20), om in de voetsporen van hun idolen te kunnen treden.

Lyari staat naast Pakistans bakermat van succesvolle voetballers ook bekend om de extreme armoede, criminaliteit en drugs. “Dit zijn grootse problemen waar veel jongeren dagelijks mee te maken krijgen. Ik zet voetbal in als middel om met hen in gesprek te gaan, ze bewust te maken van de gevaren en ze weerbaarder te maken”, zegt Tauseef, een door RIght To Play getrainde jongerencoach. Deze jongens zijn makkelijke doelwitten voor de rivaliserende drugsbendes in Lyari. Zij worden vaak uitgebuit als drugsrunners bijvoorbeeld, of het zijn mogelijke nieuwe klanten… Tauseef helpt ze een betere toekomst na te streven.

"Ik zet voetbal in als middel om met jongeren in gesprek te gaan, ze bewust te maken van de gevaren en ze weerbaarder te maken”,

Tauseef komt ook uit Lyari en begrijpt als geen ander met welke uitdagingen de jongens te maken hebben. Zijn vader was een voetbaltalent maar de rijzende ster moest voortijdig stoppen. Het gezin was zo arm dat hij als dagloner aan het werk moest, en nog kon de familie amper de eindjes aan elkaar knopen. Als jongste zoon moest Tauseef regelmatig stoppen met school omdat er even geen geld was. Gelukkig wist hij de verleiding van de gangs te weerstaan en voetbalde hij liever met zijn vrienden. Want ook hij droomde van een carrière als profvoetballer.

Tauseef_-_Pakistan_-_Image_1_-_Web_pQGyjuw.orig.original.jpg
Voetbal stimuleert zelfvertrouwen

Tauseef was net weer terug op school, toen Right To Play in 2015 in Lyari een voetbalprogramma lanceerde. Het programma football for development stimuleert bij jongens en meisjes zelfvertrouwen, leiderschapsvaardigheden en communicatieve vaardigheden. Tauseef greep zijn kans en deed direct mee en zijn talenten werden al snel zichtbaar. Hij werd jongerenbegeleider en hielp de coaches bij de sessies. Tauseef werd zelfs lid van het jeugdadviescomité dat meehielp het programma te verbeteren. De toewijding en discipline die hij leerde tijdens het leiden van de voetbalsessies hadden ook een positieve impact op zijn schoolwerk. Hij ging weer regelmatig naar school en zijn cijfers verbeterden.

Internationaal voetbaltoernooi op het Rode Plein

In 2018 werd Tauseef geselecteerd voor een jeugddelegatie van Right To Play die naar Moskou ging voor het FIFA Foundation Festival. In Moskou deed hij met duizenden andere jongeren mee aan een internationaal voetbaltoernooi op het Rode Plein. De eerste dagen probeerde hij met zijn voetbalkunsten indruk te maken op zijn teamgenoten, maar al snel had hij door dat dit hen niet zou helpen winnen. Daarop gebruikte hij een aantal van de eerder geleerde lessen over teamwork, en toen ging het al beter. Het was een van de eerste keren dat hij met meisjes samenspeelde, hij zag hoe zij door andere jongens werden onderschat. Tauseef bedacht dat zij door samen te spelen veel verder zouden komen, hij motiveerde de rest van het team dat ook te doen.

Coach bij Right To Play

Tauseef kwam sterk gemotiveerd terug uit Rusland. Toen de tweede fase van Right To Play's football for development van start ging in Lyari, bood hij zich direct aan als coach voor het programma. Hij benaderde zoveel mogelijk jongens in de gemeenschap voor de voetbalsessies. Zo inspireerde hij hen om de gevaren van drugs en criminaliteit te weerstaan en hun liefde voor voetbal te gebruiken om verder te komen in het leven.

Tauseef_-_Pakistan_-_Image_2_-_Web_W99Ufwi.orig.original.jpg
Uitdagingen aangaan en overwinnen

Sinds hij coach is, traint Tauseef wekelijks een groep jongens in de wijk. Na elke training praten zij met elkaar over teambuilding, hoe zij zich nog verder kunnen ontwikkelen, met welke uitdagingen zij te maken hebben in het dagelijks leven en hoe zij de geleerde lessen in de voetbaltrainingen kunnen toepassen om deze uitdagingen aan te gaan en te overwinnen.

Voetbal is voor meisjes en jongens

Zijn werk met jongens gaat door, maar Tauseef wil ook meisjes helpen. Zij hebben met dezelfde problemen te maken als jongens. Tauseef wil die ongelijkheid veranderen en helpt daarom collega coach Farzana. Zij heeft een centrum voor beroepsvaardigheden voor meisjes opgezet en Tauseef helpt haar nu onder meer met voetballessen voor meisjes. Hij heeft zelfs zijn eigen zussen enthousiast gemaakt om mee te doen en op hun beurt motiveren zij weer andere meiden om ook te komen.

Tauseef wil nog veel meer bereiken voor jongens én meisjes. Zijn volgende project is het aanleggen van een sportveld speciaal voor meisjes waar zij samen kunnen sporten. “Zij verdienen het net zo goed als jongens om te spelen.”.

Go Tauseef!

Tauseef_-_Pakistan_-_Image_3_-_Web_82T0uHS.orig.original.jpg