“Ouders die niet willen dat hun kinderen naar school gaan, zijn zelf nooit naar school geweest,” vertelt Julienne. “Terwijl juist school de plek is waar je leven beter kan worden.” Het zijn de wijze woorden van een meisje van 12 jaar uit Rwanda. Een meisje dat opgroeit in een arme omgeving waar duizenden kinderen niet naar school kunnen. Omdat ze moeten werken om geld te verdienen voor het gezin.

Grote woorden, grote daden

Julienne laat zich niet uit het veld slaan door de situatie waarin zij en haar leeftijdsgenootjes opgroeien. Ze gaat de bühne op om haar boodschap te verspreiden: “Alle kinderen, vooral meisjes, moeten naar school kunnen. Zodat ze later een beroep krijgen waarmee ze iets goeds kunnen doen voor de wereld.”

Grote woorden voor zo’n jong meisje. En grote daden ook. Julienne is namelijk aanvoerder van de Right To Play kinderrechten-club. In deze club leren 125 kinderen tussen de 8 en 14 jaar spelenderwijs samen werken, problemen oplossen en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen. Ze leren voor zichzelf op te komen. Allemaal vaardigheden die ze thuis, op school en in de omgeving waar ze opgroeien hard nodig hebben.

“Er zijn nog veel meisjes die niet naar school gaan. Dat moet wel vind ik. Daar ga ik voor zorgen.”
78 kinderen weer naar school

De kinderen in de Right To Play club hebben ook een belangrijke missie. Ze bedachten de campagne: ‘Laat meisjes weer naar school gaan’. In deze campagne brengen de jonge clubleden in kaart welke kinderen niet naar school gaan. Ze kloppen aan bij ouders en praten met hen. En ze zetten theater in voor alle mensen in het dorp wat gaat over de kracht van onderwijs. Julienne: “We laten zien hoe belangrijk het is om naar school te kunnen gaan.”

Met resultaat: in minder dan drie maanden tijd heeft de club 78 kinderen weer naar school laten gaan. Waaronder Julienne. En daar is ze trots op. “Onze club heeft me geleerd om voor mezelf te zorgen, voor mijn vrienden en voor anderen. Ik wil heel graag dokter worden omdat ik blij word van mensen helpen.” Julienne heeft haar eigen kracht ontdekt. Ze heeft weer toekomstperspectief.

Spelen haalt de kracht in meisjes zoals Julienne naar boven. Buutvrij voor Julienne. Buutvrij voor de hele wereld. Geef nu