Kinderen grootste slachtoffer van geweld in Gaza

Right To Play maakt zich ernstig zorgen over het recente geweld in de Palestijnse gebieden en Israël. Wij vrezen voor de veiligheid van onze lokale collega’s, de leerkrachten en coaches waarmee wij werken maar bovenal voor die van de kinderen. Kinderen zijn altijd het grootste slachtoffer in conflictsituaties. Daarom zijn we direct gestart met ‘mentale-eerste hulp’ en helpen bij de heropbouw van scholen.
Dinsdag 15 juni 2021 is voor het eerst het staakt-het-vuren van 21 mei 2021 geschonden. Het laat zien hoe fragiel de wapenstilstand is en dat het conflict elk moment weer verder kan oplaaien. Gelukkig zijn er deze keer geen slachtoffers gevallen, maar het eerdere geweld heeft een enorme impact op het mentale welzijn van de kinderen gehad. Ook de voortgang van hun onderwijs is verstoord.
Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds 10 mei 2021 in de Palestijnse gebieden zeker 242 doden gevallen, waaronder 66 kinderen, en nog veel meer gewonden. Daarnaast zijn er talloze huizen, winkels en kantoren met de grond gelijk gemaakt. Ook 58 scholen en onderwijsinstellingen zijn getroffen door de luchtaanvallen. Naar schatting moesten 107.000 mensen, waaronder veel kinderen, hun huis ontvluchten
Tijdens de geweldsuitbraak in mei hebben we direct met onze lokale partners vastgesteld waar de kinderen uit onze programma’s verbleven. Via sms kregen zij informatie over veilige manieren van evacueren en we gaven de kinderen handvatten om zo goed mogelijk om te gaan met de stressvolle situatie.
Sinds 2003 zorgt Right To Play ervoor dat steeds meer kinderen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever toegang krijgen tot kwalitatief goed onderwijs. Met name voor kinderen met leerproblemen of een lichamelijke handicap. Ook bieden we psychosociale hulp aan kinderen en jongeren. Dat is hulp die door de VN-organisatie UNOCHA als humanitaire noodhulp is aangemerkt. Hulp die op dit moment heel hard nodig is.

“Het is duidelijk dat zo lang deze recente gewelddadigheden voortduren, er bijna geen onderwijs gegeven kan worden. Niet in de klas en niet op afstand,” zegt Jamil Sawalma, directeur van Right To Play in de Palestijnse gebieden. “Als de aanvallen voorbij zijn, moeten kinderen leren omgaan met het feit dat school niet langer een veilige plek is. De psychologische schade als gevolg van het geweld heeft ook invloed op hun leervermogen. Deze traumatische ervaringen kunnen bovendien een negatieve impact hebben op de rest van hun leven.”
Direct vanaf het begin van het staakt-het-vuren biedt Right To Play ‘mentale eerste hulp’ aan kinderen in de Palestijnse gebieden. En zorgen we samen met lokale partners ervoor dat kinderen zo snel mogelijk weer onderwijs kunnen volgen. Ons mobiele team bezoekt ontheemde kinderen en gezinnen en biedt psychologische hulp en deelt speciale hulppakketten uit die ondersteuning bieden bij traumaverwerking. We helpen de VN-organisatie UNRWA bij de wederopbouw van getroffen scholen en we zorgen ervoor dat kinderen met een handicap hun benodigde hulpmiddelen hebben en ook weer naar school terug kunnen.
Kinderen horen niet te vrezen voor hun leven of hun veiligheid. Het mag nooit normaal worden dat kinderen lijden onder traumatische ervaringen als gevolg van conflict en geweld. We moeten er alles aan doen om deze kinderen, hun families en hun toekomst te beschermen. Daar blijven wij ons samen met jou voor inzetten!