• Nieuws​ - 30 juli 2018

  Tijd voor een spelletje!

  Wij spelen er op los met de kinderen in de 15 landen waar we werken. Want spelen is krachtig. Als je speelt leer je jezelf kennen. Je leert omgaan met elkaar. Met emoties. Als je speelt kun je samen lachen en even de wereld om je heen vergeten. Wij selecteerden drie spelletjes die we ook in onze programma’s toepassen. Probeer ze zelf!


  DE WARMING UP

  We beginnen onze speelprogramma’s altijd met een warming up. Zodat de kinderen lekker los zijn en alle zorgen die zij op hun jonge leeftijd al hebben even kunnen vergeten. Tijd voor plezier!


  SPIEGELBEELD

  Zet je favoriete muziek op en pak je man, vrouw, zoon, dochter, vriend of vriendin bij de hand. Niet om te dansen, maar om spiegelbeeld te spelen! 

  Dat doe je zo:
  - Ga tegenover elkaar staan. 
  - Zet de handen tegen elkaar
  - Een van de twee maakt bewegingen met de handen op de muziek
  - De ander probeert dat als een spiegel zo nauwkeurig mogelijk te volgen 
  - Laat elkaars handen los en maak het een tikje moeilijker
  - Ga ook de benen er bij gebruiken. 
  - Uitdaging: steeds losser en vrijer bewegen en dan elkaar nog weten te spiegelen!


  HET GROTE SPEL

  Na de warming-up is het tijd voor het echte werk: het grote spel. Ieder spel heeft een eigen doelstelling. De doelstelling van dit spel is bijvoorbeeld om je goed te leren concentreren en samen te werken. Dat is in het dagelijks leven van de kinderen in onze programma’s heel belangrijk. Want als het onveilig is in je omgeving, moet je alert blijven. En sta je samen sterker. 

  WIE IS DE LEIDER?

  Dit is een leuke voor aan tafel. Of om buiten in een kring te doen. Een iemand is de zoeker. Die mag even niet kijken, als er een geheime leider wordt gekozen. Als de geheime leider een beweging maakt, doen de anderen deze na. Om de 20-30 seconden verandert de geheime leider van beweging. En de truc is natuurlijk om als leider niet door de zoeker ontdekt te worden. De zoeker mag 3x raden. 


  COOLING DOWN

  Nu is het tijd voor een cooling down. Nog even ontspannen voordat de realiteit weer begint.

  DUO-SPORT

  Nog een spel voor twee, voor de ultieme samenwerking. En een goede work-out!
  - Ga met de ruggen tegen elkaar aan zitten. 
  - Klem de armen in elkaar. 
  - Ga in deze houding samen rechtop staan.
  Uitdaging: Doe het zelfde maar dan zonder je armen in elkaar te doen. Kunnen jullie omhoog komen door alleen de ruggen tegen elkaar te duwen? 
  Ook leuk: met de gezichten naar elkaar zitten, tenen tegen elkaar en houd elkaar vast bij de polsen, en trek elkaar dan omhoog.


  REFLECT CONNECT APPLY ALS AFSLUITER

  We ronden een activiteit met de kinderen altijd af door op het spel te reflecteren. Wat moest je doen om een goede zoeker te zijn? Of een goede geheime leider? Wie had soms niet door dat de geheime leider iets anders was gaan doen? Hoe kwam dat? 

  Het klinkt wellicht zwaar dat reflecteren, maar het is wel heel belangrijk. Het geeft spelen nog meer kracht en waarde. Want we vertalen de bevindingen door naar het dagelijkse leven van de kinderen (connect). We vragen de kinderen: Kun je een situatie noemen waarbij je iemand moest nadoen en dus goed moest kijken? Of verloor je weleens je concentratie na een tijdje? Wat deed je toen? 

  En ook hoe ze die situatie anders hadden kunnen aanpakken en hoe ze wat ze geleerd hebben ook kunnen toepassen (apply). Bijvoorbeeld: Waarom is het handig om goed te kunnen observeren? Kun je een situatie bedenken in de toekomst waarbij het belangrijk is om iemand niet af te leiden? 

  De antwoorden van kinderen liegen er niet om: het is goed om te kunnen observeren om te kijken of het veilig is. Als er weer gevechten zijn, en er geschoten wordt. Dan weet je wat je kunt doen. Het is soms lastig om je te blijven concentreren als je lang in de schuilkelder moet zitten. Je wordt moe, wilt het liefst slapen. Dan helpt het om te kletsen of te gaan zingen of in je wang te knijpen. Gelukkig ben je vaak met meerdere mensen zodat iedereen om beurten de wacht kan houden.  

  #powerofplay 

  Leren door te spelen. Dat is wat we doen met de kinderen in ons programma. Eigenlijk zijn deze spelletjes voor ieder kind belangrijk. Voor ieder mens zelfs. En gelukkig is spelen universeel. Wie houdt er nou niet van rennen, springen, gooien, racen, samen leuke dingen doen? We zijn benieuwd naar jullie speelbelevenissen! Deel ze op social media met #powerofplay. 

    
Act