Wie
         Right To Play geeft de kracht van spelen door.       Aan alle kinderen. Wereldwijd.
        

Right To Play is een internationale ontwikkelingsorganisatie die in 2000 is opgericht door Olympisch schaatser Johann Olav Koss. Spelen is cruciaal voor de ontwikkeling van ieder kind. Want als je speelt is alles mogelijk. 

Voor heel even ben je de beste voetballer ter wereld, een dappere koning, of een stoere danseres. Als je speelt ontdek je nieuwe werelden. Je leert jezelf kennen. Je leert omgaan met elkaar. En omgaan met emoties. Als je speelt kun je samen lachen en vergeet je even al je zorgen.

Toch is het voor heel veel kinderen onmogelijk om te spelen. Omdat ze in armoede leven. Of in oorlog. Omdat het onveilig is. Omdat ze moeten werken. of omdat ze zo beschadigd zijn, dat ze niet meer weten hoe. 

Right To Play kent de kracht van spelen en geeft deze door. Aan alle kinderen. Overal ter wereld.


  
 
Hoe het begon...
OurStory-FoundationStory_Banner.png 
Hoe het allemaal begon...
 

We gaan terug in de tijd. Naar 1993. Naar het Afrikaanse land Eritrea.

Daar ontmoette viervoudig olympisch schaatskampioen Johann Olav Koss een jongetje. Een jongetje dat populair was, omdat hij een shirt met lange mouwen droeg. Dit shirt kon hij oprollen tot een voetbal, waar hij en z'n vriendjes mee konden spelen. Koss zag met eigen ogen hoe de kinderen opgingen in het spel. En even hun zorgen vergaten. Hij hoorde het geluid van spelende kinderen. Dit maakte zoveel indruk op Koss, dat hij deze en andere kinderen wilde helpen.

OurStory-JohannPressConf_428.png

Hij mobiliseerde het Noorse publiek om geld in te zamelen wat leidde tot een bedrag van 18 miljoen euro. Hij keerde terug naar Eritrea met een een vliegtuig vol sport- en spelmaterialen. Waaronder een bal, voor het jongetje en zijn vriendjes. 

De Noorse media zette vraagtekens bij de actie van Koss: Speelgoed brengen na​ar een land waar mensen sterven van de honger? De President van Eritrea zei daarentegen: "Dit is het mooiste kado dat we hadden kunnen krijgen. Er is meer in het leven dan in leven gehouden worden. Onze kunderen kunnen spelen zoals ieder ander kind." 

En daar, op Eritrese bodem, werd de kracht van spelen zo zichtbaar en voelbaar, dat Koss besloot om zich hier wereldwijd voor in het zetten. En zo begint het verhaal van Right To Play.  ​​​​
Act